Despre rugaciune :
“Rugăciunea (spunea Sf. Grigorie Sinaitul +1346) este Dumnezeu, care le lucrează pe toate în toți”. (Capete,113, P.G. 150, 1289 A).
Așadar, Rugăciunea este lucrarea harului lui Dumnezeu, în noi, nu ceea ce facem noi, ci ceea ce face Dumnezeu în noi, după cum spunea și Sfântul Apostol Pavel: “Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine”. (Galateni 2, 20).
Rugăciunea este o cerere solemnă adresată lui Dumnezeu, cu care sufletul se înfățișează în fața lui Dumnezeu, într-o relație personală și apropiată. Trebuie să ne cunoaștem fiecare nivel al ființei noastre, instinctual, intelectual și spiritual, de la sub- la supraconștient, apropiindu-ne de starea mistică, în care se ascultă în tăcere glasul Rugăciunii, glasul lui Dumnezeu în proprei inimă, înțelegându-l. Condiția înțelegerii este strâns legată de tăcere.
“Când te rogi (spunea un scriitor ortodox finlandez) taci tu și lasă rugăciunea să vorbească”. (Tito Colliander,The Way of the Ascetics, London, 1960, p.79).
Calea Rugăciunii interioare ne este dezvăluită foarte clar și de Sfântul Ioan Botezătorul, cu privire la Iisus: “El trebuie să crească, iar eu trebuie să mă micșorez”. (Ioan 3, 30). În acest înțeles, a te ruga înseamnă a tăcea.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|