Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Unul dintre cele mai paradoxale mesaje ale Noului Testament este acesta si este de fapt un dublu mesaj: poate fi voia lui Dumnezeu ca cei drepti sa treaca prin incercari, unele foarte dureroase, sii cu toate acestea exista o bucurie crestina in mjlocul acestor incercari. Imaginati-va o ca sunteti impreuna cu alti credinciosi care sufera de boli incurabile, sau care nu isi gasesc un loc de munca, sau care sunt singuri, sau a caror casnicie este un cosmar, sau care sunt nedreptatiti, supusi abuzurilor sau violentei,sau care au pierdut in aceasta lume pe cineva foarte drag.
Poti sa le spui multe, sa le tii predici, sa le dai citate. Ei iti pot spune: ,,Multumesc dar ai trecut prin ce trec eu? Stii ce simt? Cum ma intelegi, chiar intelegi ce simt sau doar imi dai un sfat pur teoretic? Sa fiu bucuros in asemenea clipe? Ai trait ce imi spui mie? Daca ma uit la tine voi gasi in tine bucuria, credinta si speranta despre care imi vorbesti?"
Think about.
|
Se întâmplă și așa, cum bine spui.
Mi s-a întâmplat să experimentez și altă ipostază: anume, că atunci când îți expui atât experiența similară, ori, poate, chiar mai cruntă și apoi dezvălui și soluțiile care te-au izbăvit (de pildă rugăciunea ori ajutorul semenilor ori, poate, vreo minune), cel aflat în necaz arată un apetit uimitor pentru suferință, iar față de tine ... multă invidie. Cândva, un cunoscut mi-a mărturisit fără reținere că mă urăște și că îmi vrea răul. Și nu doar mie, ci tuturor celor care pot păși încrezători într-o nouă zi și mai ales celor care iubesc. Motivul? Eu eram fericit, după cum i se părea lui, eu trecusem peste câteva pierderi majore, în timp ce el încă se mai adăpa din apa durerii. I se părea nedrept ca eu să mă bucur de viață iar el să sufere... Voia să sufăr împreună cu el, musai! (deși, culmea, sufeream deja, înțelegînd bine prin ce trece...) Ce poți face în asemenea situații?
Am constatat că unii oameni tind să împărtășească bucuria și vitalitatea lor, în timp ce alții vor să tragă pe toți în noroiul unde ei se îndestulează neîncetat și unde se vaită că nu le e bine.