View Single Post
  #76  
Vechi 30.07.2015, 01:57:57
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.250
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar Vezi mesajul
Dar mila samarineanului era mai mare decât puterea tâlhăritului de a conlucra cu ea. Mai întâlnise în preumblările lui și alți tâlhăriți, lumea fiind plină de cruzime și de răni... Și știa că, oricât de puțin s-ar pricepe un om necăjit să conlucreze cu aproapele pentru a ieși din necaz, mila întrece neputința și răutatea.
Astfel, după ce depăși colina din apropiere, samarineanul făcu un popas sub un măslin și, înainte de a trece la un nou plan, mai întâi se rugă. "Doamne ..." Numai Dumnezeu știe cum s-a rugat samarineanul cel milostiv. Fapt e că după o vreme s-a întors cu nădejde nouă la omul cel căzut. Și, apropiindu-se i-a legat iar rănile și iarăși a turnat pe ele untdelemn și vin. Și iar îl apostrofă tâlhăritul, zicînd: "Ascultă nevrednicule, nu ți-am spus că n-am nevoie de mila ta? Cară-te până nu pun mâna pe tine!" Atât mai apucă el să spună, apoi căzu epuizat într-un somn profund...
Crezînd că omul rănit și-a dat duhul, samarineanul ridică mai întâi ochii spre cer... Erau plini de lacrimi. Și, cu un oftat din toată inima, făcu ce îi mai rămăsese de făcut: se aplecă să verifice dacă rănitul murise, cu gândul de a-l purta pe asin până la cimitirul din apropiere unde, din întâmplare, știa un mormânt care fusese abandonat și care putea fi utilizat la nevoie. Dar apropiindu-se i se păru că omul cel căzut șoptea ceva, abia auzit... Samarineanul își încordă deîndată atenția și, spre uimirea și bucuria lui, auzi cuvintele: "Ajută-mă!..."
Așadar oamenii preferă mai întâi să ajungă la un pas de moarte decât să primească ajutor la necaz, își spuse în gînd samarineanul, apoi, fără să mai piardă vremea, îl ridică pe rănit pe umeri și îl așeză, cu grijă, pe asin.
Aveau să tragă, într-un sfârșit, la un han unde, ca în poveștile frumoase de demult, rănitul avu parte de tot ce îi era de trebuință. Pe deasupra, încă, se mai îndrăgosti și de fiica mai mare a hangiului, care jucase cu dăruire rolul de infirmieră și, cum sentimentul de dragoste se dovedi reciproc iar hangiul aștepta de mult un prilej minunat ca să-și mărite fata, nunta se făcu deîndată. Și fu așa o veselie și o bunăstare, și așa se învârtiră și nuntiră, încât nimeni nu mai avu răgazul să întrebe: "Dar de unde a venit băiatul ăsta între noi? Cine l-a adus nouă aici, ca să ne bucurăm, să bem și să dansăm?"
Deci nu numai că s-a mântuit de amenințarea morții, dar iată-l pe amărâtul nostru vindecat, însurat și dăruit cu un destin fericit, la rândul său fiind binecuvântare pentru alții. Samarineanul, așa cum a fost distribuit în povestea lui Ioan, este fără îndoială un purtător de Hristos, un sfânt, fiindcă nu renunță sub niciun chip la aproapele aflat în suferință, acordându-i sprijinul de care are nevoie până la capăt.
Foarte frumos epilogul, felicitări sincere!

E important să acceptăm că ajutorul lui Dumnezeu vine de cele mai multe ori prin oameni, deși există experiențe dureroase de viață care construiesc între noi și ceilalți ziduri greu de străpuns, alcătuite preponderent din spaime sacralizate. Vorba unui părinte contemporan, nu e suficient să ne ferim de rău, trebuie să ne și deschidem porțile inimii binelui, chiar și atunci când vine către noi sub înfățișarea ambiguă a samarineanului.

__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 30.07.2015 at 02:08:00.
Reply With Quote