View Single Post
  #75  
Vechi 30.07.2015, 00:13:56
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, și a căzut între tâlhari, care, după ce l-au dezbrăcat și l-au rănit, au plecat, lăsându-l aproape mort. Din întâmplare un preot cobora pe calea aceea și, văzându-l, s-a oprit și, punându-și patrafirul a început să-i vorbească amărâtului: "Frate, roagă-te sincer, fă acatiste și o să vezi ce bine-ți va fi pe lumea ailaltă. Pentru orice eventualitate, poți să te spovedești dacă tot m-am oprit să te păstoresc un pic." Dar văzând că omul nu putea grăi și nici la cucernicele sale sfaturi lua aminte, a trecut pe alături.
De asemenea și un levit, ajungând în acel loc și văzându-l, s-a uitat de sus la dânsul, zicând: "Vezi ce pățești dacă nu te rogi zi și noapte cu rugăciunea minții, nu te înfometezi și nu te castrezi? Te bate Dumnezeu și te lasă în mâna tâlharilor. Pocăiește-te și roagă-te, ca să ai parte de vindecare, prăpăditule!" Și văzând că rănitul abia de mârâia ceva fără noimă, scârbindu-se, a trecut pe alături.
(uitai să vă spui că levitul era un dreptmăritor catehet de ocazie, uns cu toate alifiile evlaviei teoretice).
Iar un samarinean, mergând pe cale, a venit la el și, văzându-l, i s-a făcut milă. Și, apropiindu-se să-i lege rănile, turnând pe ele untdelemn și vin, tâlhăritului i-a venit din senin un pic de vlagă și certându-l, i-a zis: "Vezi-ți de drum, păcătosule, că n-am nevoie de mila ta. De mine are grijă Dumnezeu personal, ce vii tu să-mi strici isihia și rugăciunea. Cară-te, nevrednicule!" Și întristându-se, samarineanul a plecat în treaba lui.
Așa a rămas omul singur abia respirând, așteptând zăpăcit de durere și cu rănile sângerânde să se întâmple ce i-a promis popa și cu levitul catehet de ocazie, dacă se pocăiește și cere cu credință să fie tămăduit.
Oare dacă se întoarce samarineanul îl va alunga din nou, așteptând în continuare scamatoria paranormală care să-l pună pe picioare?
Dar mila samarineanului era mai mare decât puterea tâlhăritului de a conlucra cu ea. Mai întâlnise în preumblările lui numeroși tâlhăriți, lumea fiind plină de cruzime, de răni... Și știa că, oricât de puțin s-ar pricepe un om necăjit să conlucreze cu aproapele pentru a ieși din necaz, mila întrece neputința și răutatea.
Astfel, după ce depăși colina din apropiere, samarineanul făcu un popas sub un măslin și, înainte de a trece la un nou plan, mai întâi se rugă. "Doamne ..." Numai Dumnezeu știe cum s-a rugat samarineanul cel milostiv. Fapt e că după o vreme s-a întors cu nădejde nouă la omul cel căzut. Apropiindu-se, îi legă iar rănile și iarăși turnă pe ele untdelemn și vin. Și iar îl apostrofă tâlhăritul, zicînd: "Ascultă nevrednicule, nu ți-am spus că n-am nevoie de mila ta? Cară-te până nu pun mâna pe tine!" Atât mai apucă el să spună și căzu, epuizat, în somn profund...
Crezînd că omul rănit și-a dat duhul, samarineanul ridică mai întâi ochii spre cer... Erau plini de lacrimi. Cu un oftat din toată inima, făcu ce îi mai rămăsese de făcut: se aplecă să verifice dacă rănitul murise, cu gândul de a-l purta pe asin până la cimitirul din apropiere unde, din întâmplare, știa un mormânt care fusese abandonat și care putea fi utilizat la nevoie. Dar apropiindu-se i se păru că omul cel căzut șoptea ceva, abia auzit... Samarineanul își încordă deîndată atenția. Spre bucuria lui, desluși: "Ajută-mă!..."
Așadar oamenii preferă mai întâi să ajungă la un pas de moarte decât să primească ajutor la necaz, își spuse în gînd samarineanul, apoi, fără să mai piardă vremea, îl ridică pe umeri pe rănit și îl așeză, cu grijă, pe asin.
Aveau să tragă, într-un sfârșit, la un han unde, ca în poveștile frumoase de demult, rănitul avu parte de tot ce îi era de trebuință. Pe deasupra, se mai și îndrăgosti de fiica cea mare a hangiului, aceea care jucase cu dăruire rolul de infirmieră și, cum sentimentul de dragoste se dovedi reciproc iar hangiul aștepta de mult un prilej minunat ca să-și mărite fata, nunta se făcu deîndată. Și fu așa o veselie și o bunăstare, și așa se învârtiră și nuntiră, încât nimeni nu mai avu răgazul să întrebe: "Dar de unde a venit băiatul ăsta între noi? Cine l-a adus nouă aici, ca să ne bucurăm, să cântăm și să dansăm?"

Last edited by Ioan_Cezar; 30.07.2015 at 01:47:44.
Reply With Quote