Citat:
În prealabil postat de Mihailc
"Binevoitorii" din această categorie se adaptează cu ușurință nevoilor victimei livrându-i cu precizie minciunile preferate...
|
Ar reieși, printre altele, că e lucru bun să-i trântești omului verde-n față ceea ce crezi despre el, "adevărul" - tocmai ca exprimare a faptului că îți pasă la modul curat, "sincer", "autentic" de el. Hîm...
Eu unul nu am motive să mă încred în acest mod de a arăta că îți pasă. Am văzut prea multe cazuri de oameni răniți, striviți chiar de grosolănia și nesimțirea patologice ale interlocutorilor lor care jucau rolul de "binevoitori autentici". În fond, buldozere agresive care nu își pot îndrepta lucrarea pe propriul ogor către blândețe și pricepere în relația cu semenii. Asta presupunînd și informare sistematică (studiu, căutarea de a înțelege, exercițiu etc.).
*
Încercările unei relații de compasiune binevoitoare (postura de "îmi pasă") trec mereu prin scanarea atentă a posturilor din triunghiul dramei.
Cred că o relație centrată, ca atitudine, pe nevoile și slăbiciunile/neputințele/nedesăvârșirile semenului (nu neapărat pe satisfacerea acestor nevoi oricum și oricînd și în nici un caz prin martirajul ușuratic de sine) este cea mai potrivită pentru starea de "îmi pasă". Deși aici pericolul de a pica în postura Salvatorului e foarte mare.
Și mereu îmi pare că oamenii se reped să ajute, chipurile,
înainte să se asigure că au cercetat bine pe aproapele, că au înțeles bine care îi sunt adevăratele așezări sufletești, limitele, posibilitățile, resursele etc. Și înainte de a cerceta cu atenție propriile posibilități, propriile limite.
Problema, ar mai fi pentru mine și aceea că noi, oamenii "sufletești", avem de obicei mai multe nevoi active simultan (adeseori conflictuale în mod reciproc) și, afară de cazul când una dintre nevoi este prea intens neîmplinită (frustrarea a trecut peste limitele de gestionare), se ridică mereu întrebarea: cum va reacționa omul când împlinirea unei nevoi va intra, eventual, în conflict cu o alta? - pentru că majoritatea dintre oameni sunt în mod complex și puternic conflictuali. Lăuntric, vreau să spun, mai întâi...
Și cum va opera el cu intervenția ta, dacă e plin de neputință și răni? Nu-i va fi, eventual, chiar mai rău decât înainte să intervii?
Unii vor atenție. Ei cred că a-ți păsa de ei înseamnă în primul rând să le acorzi atenție. Mereu, la orice gest al lor, dacă se poate. Eventual sub forma unor aplauze. Sunt atât de centrați pe obținerea atenției în varianta ei gratificantă laudativ încât uneori fac orice pentru a o obține... Dar tocmai a le hrăni această nevoie mărită/exagerată de atenție poate fi un gest dăunător. E drept că ai arătat că îți pasă, însă modul în care ai practicat aceasta e dăunător, de fapt, semenului. Poate că e de ajuns, în astfel de cazuri, o simplă încuviințare discretă... Ar putea să dea de gândit...
*
Îmi pasă de un om și atunci când mă străduiesc, cât de cât, să îi cunosc personalitatea în mod decent, cuminte, respectuos. (Era să zic smerit...) Și să iau în calcul eventualele consecințe care ar apărea ca urmare a acțiunii mele (verbală, "practică", prin alte mijloace de expresie - inclusiv artistică) asupra lui, ținînd cont de tendințele active în personalitatea lui. Desigur, nu e sarcina mea să gestionez toate consecințele posibile (asta ar însemna, printre altele, că îl desconsider pe omul în cauză precum și pe Dumnezeu Cel Proniator), însă e datoria mea să arunc măcar o privire în direcția asta, în scop profilactic.
*
A-ți păsa înseamnă, în ultima instanță, cred: a lăsa pe Dumnezeu să lucreze în viața omului de care îți pasă și în relația cu el. A face un loc cât de mic și Domnului în intervenția pe care tu crezi și vrei să o ai, mintal sau acțional efectiv (concret) în relația cu un alt om. A nu interveni singur, doar după mintea ta. A interveni din starea de rugăciune, dacă ai. Și din oarece ascultare sau, măcar, din împărtășirea cu semenii care ar putea constitui o conștiință superioară ție...
Iubiți-vă, spunea poetul persan, parcă, dar nu uitați să lăsați un loc cât de mic, între voi, ca să danseze acolo vânturile Cerului...