View Single Post
Vechi 04.07.2015, 17:27:58
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Veselă replica anterioară...

Mă întrebam cu îngrijorare ce să fac cu Patericul egiptean... că versiunea care a ajuns până la noi a fost sintetizată cu mult după Chalcedon. Să-l arunc pe foc, așa cum poruncește magisteriul bănățean? Sau să-mi fac avionașe și bărcuțe din paginile lui?.... Văd eu !!!

Dar ce să se facă creștinătatea cu Evloghionul lui Serapion, cea mai veche colecție de rugăciuni liturgice din istoria Bisericii, păstrat tot de copți? Că dispeceratul ortodoxiei după ureche din Iulius Mall Timișoara l-a declarat nul!
Na, poftim, primul post în acest topic, și deja ești de o adâncă cultură teologică. Bravo, mă frate !
Sfântul Antonie cel Mare, a trăit între anii 251-356. Toți Sfinții din Patericul Egiptean, sunt din perioada Sfântului Antonie Egipteanul. Și înainte de el, dar nu se știe exact perioada de viețuire la fiecare.
Sinodul 4 Ecumenic, e la 451. Pune și tu în ecuație puțină logică. Și bun simț. Patericul egiptean era demult scris și terminat la Sinodul 4. Cei din Patericul egiptean sunt creștini, nu sunt monofiziți.

Fă bărcuțe, avionașe, fă ce vrei, dar fă spre mântuire. Și iubește pe cei cu care vorbești, chiar dacă ai păreri contrare, vorbește curat cu oamenii, din inimă. Că te tot miri că ești stresat, sau altele, și te miri că îți merge rău în viață.

Dacă tot urăști atât de mult magazinele bisericești, în mintea ta cea plină de iubire, măcar nu urâ atât de mult oamenii. Și mai ales creștinii. Îndreaptă-te, frate. Schimbă-ți mintea. Ridică-te în metanoia. Și eu mă lupt pentru asta. Dar cât timp stăm pe forum, nu reușim prea multe, decât teorie și informație, dăruim și primim.

Ai grijă de tine.
Cu drag, "magisteriul bănățean."

Citat:
Ca să nu mai zic de atâtea moaște de sfinți mari ai ecclesiei universale sechestrate de ereticii copți. Printre ei și grabnic-ajutători cum e mucenicul Mina, la care inclusiv ortodocșii fug iute să se milogească atunci când îi strânge viața mai tare cu ușa.
Fug repede să se milogească?
Ce exprimare execrabilă. Dar plină de iubire. Iar dacă nu-i iubire, plină de silire înspre iubire, așa-i Mihaile ?

Citat:
Eu mă gândesc să-i propunem flăcăului de la pangarul bazilicii consumiste de rit nou San Jullius, dacă tot clocotește râvna într-însul precum smoala în cazanele lui năpârlici, să mobilizeze la cruciadă voinici de pe la școlile profesionale de popi din țară și alți binevoitori, ca să elibereze moaștele tuturor sfinților egipteni din mâinile ereticilor. Că-i strigător la cer să vezi cum mii de ortodocși se închină anual în bisericile copților spurcați.
Rit nou? E același lucru, ritul nou cu cel vechi, calendarul nu-i dogmă și calendarul nu mântuie.

Iar restul exprimării, vreau doar să o ignor, că e sub orice gândire teologică.

Să mobilizăm la cruciadă? Ce vorbe sunt astea? Ce exprimare e asta, bărbate? Așa a vorbit Hristos? Așa au vorbit Apostolii? Așa au vorbit Sfinții? Nu ne sunt ei exemple de urmat?

Ba să lase acolo Sfintele Moaște ale Sfinților Creștini, în mâinile ereticilor, ca să se milostivească Domnul de ei, pe mai departe, să nu-i strivească sub stăpânirea păgânilor, de genul musulmanilor. Să lase acolo Dumnezeu și noi, creștinii, Sfintele Moaște, ca să primească înțelepciune să lepede erezia monofizită și să devină creștini.

Niciun creștin nu se închină la "bisericile" ereticilor monofiziți, decât ei, monofiziții. La Mormântul Domnului, de la Ierusalim, știm deja că sunt 4 Biserici, una e copților, și niciun creștin nu merge la ea, doar copții monofiziți merg acolo. Iar care creștin merge prin egipt și se închină și se roagă în acele clădiri, e păcatul lui, el răspunde pentru mântuirea lui, dar decade din har și din orice îmbunătățire și intră în înșelare, ca mulți alții. Nu creștinilor va da socoteală, pentru închinarea în clădirile ereticilor, ci lui Hristos și Sfinților, care vor judeca lumea.

Niciun eretic, nu e spurcat. Poate face baie și e curat (trupește). E anatematizat. E altceva.

Te rog să fi mai atent, când te adresezi oricui, pe un forum de teologie. Suntem creștini. Să vorbim și să ne purtăm ca atare.
Să fim exemple, lumina lumii și sarea pământului. Și să începem din limbajul folosit, unii față de alții, întâi.

Dacă nu vei folosi un limbaj măcar de bun simț, dacă nu teologic, te voi ignora, fiindcă nu te pot ajuta, iar Dumnezeu te va lăsa în întunericul și nebunia minții tale, cum El Însuși spune asta în Biblie, dacă nu a și făcut-o.

Dar am pretenții de la tine, fiindcă nu ești eretic, ești creștin.

Hristos a înviat.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 04.07.2015 at 17:43:26.
Reply With Quote