Nu știu câtă vindecare aduce Părintele Arsenie Boca în poporul lui, în primul rând printre ardelenii pe care i-a iubit atât de mult, dar un lucru mi-e clar: multe scoate din oameni, la suprafață, azi...
Părintele a fost și este așa cum a reușit să fie și așa cum a lucrat Bunul Dumnezeu în el. Taină a creștinului, taină a preotului, taină a monahului. Taină a omului. Taină a Bisericii.
În jurul acestei taine, însă, vedem cu ochiul liber cum s-a ridicat gunoiul la suprafață. Valuri de isterie, de felurite și teribile patologii, afaceri care de care mai mizerabile (ce poate face Biserica dincolo de limitele autoimpuse ale teritoriului Ei?; ce treabă are Biserica visavis de morciolirea mercantilă prin care corbii folosesc stârvul? - astea sunt treburi ale lumii, nu ale Bisericii) pe spinarea monahului Arsenie. Și a artistului, bun ori prost - nu mă pronunț eu ci aceia care au același duh al artei cu Părintele.
*
Atrage atenția tot mai mult nu Părintele (pentru asta trebe viață de isihie, credincioșie asumată în același duh cu al Părintelui), ci, vai, spuma tot mai agitată a tulburării lumești din jurul lui. Astfel, nu pe el îl cunoaștem, ci tot mai mult și mai amar pe noi înșine - înclinați spre bazaconii, superstițioși, vânători de minuni, indisciplinați, egoiști, isterici și paranoizi, vicleni, stupizi. Lipsiți de grație, de gravitate, de vârtute. Animale turbate.
*
Cele duhovnicești se judecă duhovnicește. De către oameni duhovnicești.
Părintele e judecat cu măsura strâmtă și strâmbă a lumii. Nebunia noastră face din Părintele o imagine caricatural-grotescă. Nu el e creatorul acestei hidoșenii, ci mintea noastră pătimașă. Un popor credincios, ori, măcar, cuviincios nu face din Părintele o altă păpușă barbie ori vreun alt superman, nici nu îl folosește în meschinele mașinațiuni electorale trecătoare, nici nu îl transformă în obiect idolatricesc al kitschului fără granițe.
Așadar, suntem departe de a începe să îl cunoaștem pe Arsenie Boca. Deocamdată ne cunoaștem, zvârcolitor, pe noi înșine. Operăm în această cunoaștere mai mult decât mizerabil. Ne purtăm așa cum suntem: primitiv, pătimaș, cu totul nebunește.
Înainte de a ridica mintea ori vorba către Părintele (și către orice om reprezentativ al Bisericii), se cuvine ca mai întâi să ne coborâm privirea asupra noastră și să cercetăm: suntem în starea potrivită pentru a privi și înțelege?
Last edited by Ioan_Cezar; 27.06.2015 at 14:45:19.
|