Citat:
În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Dumnezeu lucrează prin om, frate Cezar. Dacă omul se face vas ales al Lui, prin libertatea dată lui de către Dumnezeu. Prin liberul albitru. Atunci Dumnezeu lucrează prin acel om.
Doar atunci (!) poate fi împreună lucrare. Anume voința omului de a se pune în mâinile lui Dumnezeu. Ca Moise și Ilie și Sfinții Apostoli. Cu cât te dedici mai mult lui Dumnezeu, cu atât El poate lucra mai bine prin tine, și poate ține credința vie, și întârzie sfârșitul lumii căzute în păcat și venirea Cerului nou și Ierusalimului nou.
Deci, da Scriptura este scrisă prin mâinile oamenilor, de către Dumnezeu, asta e exprimarea patristică, vrei să înțelegi asta?
La fel și Sfinții Părinți, au scris din mintea lor îndumnezeită. Căci Dumnezeu locuia în întreaga ființa lor. Nu mai scria păcatul, nu mai scria patima sau dorința, ci sfințenia ! Dumnezeu. Experiența.
La fel cu Sfintele Icoane. Acolo, prin credință, e Dumnezeu. VIU ! La fel cu Sfintele Trup și Sânge, acolo e Dumnezeu VIU.
|
1) Sunt de acord că Domnul lucrează prin om. Dar nu substituie pe om! Nu îl dă la o parte cu totul, nu îl desființează, nu îl abordează ca pe un obiect neînsuflețit din carton, ci îi respectă și îi îngrijește persoana. Con-lucrează cu ea, de la Persoană la persoană. Natura noastră omenească, suflet și trup, nu dispare sub lucrarea Harului Dumnezeiesc, ci se înnobilează, se îmbunătățește.
Particularitățile personale au fost respectate și folosite de Dumnezeu în mod evident chiar în cazul Sfinților Evangheliști. Nu întâmplător sunt diferențe între stilul și conținutul celor patru variante ale Evangheliei. Diferențele țin, printre altele, de personalitatea unică și originală a fiecăruia dintre oamenii care au scris textul Evanghelia. Deși în fiecare din ele se află Întreg Adevărul, totuși este evident că sunt texte foarte diferite, dacă se întâmplă să le cercetăm cu atenție, comparativ, după mai multe criterii. Iar aceste diferențe au tâlcul lor, precum cunoaștem din Istoria Bisericii și cum ne-au învățat Părinții.
Și uite, ca să luăm alt exemplu, Dumnezeu a respectat și alcătuirea persoanei lui Pavel (cum ar fi putut face altfel?) - acel bărbat gângav, deloc bun pentru a predica sonor, măiastru, reverberant. Și tocmai pe el l-a ales să fie Apostolul Neamurilor! Nu te minunezi? Dacă Domnul nu îi respecta lui Pavel handicapul, i-ar fi fost ușor să îi renoveze deîndată aparatul fonator, nu crezi? Și iată că Înțelepciunea Divină a găsit potrivit ca Pavel să rămână gângav, precum și cu alte boli și neajunsuri, precum știm. Aparent, Pavel făcea un deserviciu Bisericii prin însușirile lui personale, nu-i așa? Dar n-a făcut, ci dimpotrivă!
2) Regret că sunt în dezacord cu frăția voastră dar sunt silit să spun: Dumnezeu lucrează prin oricine, chiar și prin orice. Nu numai prin cei desăvârșiți. Uite, poftim, lucrează prin popa curvar și bețiv care zace-n șanț! Acel popă este desigur departe de demnitatea lui preoțească, este nu doar păcătos ci și prilej de sminteală pentru mulți. Și totuși Dumnezeu lucrează prin el TOATE SFINTELE TAINE! Lucrează mântuirea noastră a celor care ne smerim și sărutăm mâna preotului căzut între spini și când noi îl îngrijim, precum samarineanul milostiv a îngrijit pe cel căzut între tâlhari, facem un act de dreptate înaintea Domnului - în definitiv un act de iubire și de recunoștință smerită pentru preotul care ne păstorește și care, în cazuri ca acesta (nu puține!), este grav lovit de dușmanul omului.
Prin mulți păcătoși, prin mulți necurați a lucrat și lucrează Dumnezeu. Asta nu înseamnă, însă, că am găsit un motiv pentru a ne sustrage nevoinței întru curăție. Sunt două lucruri distincte și nu e bine să le amestecăm.
3) De acord: cu cât îți închini mai mult viața Domnului, cu atât El lucrează faptele mântuirii prin tine. Dar Dumnezeu lucrează și prin păcătoși, după cum crede de cuviință, în marea lui Înțelepciune Proniatoare. Să adaug un exemplu, de neînțeles la prima vedere: genealogia Mântuitorului, după strămoșii omenești, este plină de oameni ai fărădelegii. Nu mai înșir acum care au fost acei oameni și acele fărădelegi. Dar vezi prin asta că Însuși Mântuitorul vine din oameni păcătoși? Și totuși Dumnezeu a lucrat prin ei, prin acești neascultători copii ai Lui, tocmai nașterea lui Iisus Hristos. E un mare tâlc aici, pe care l-am înțeles cel mai bine când am citit "Omilii la Matei". Deci Dumnezeu lucrează tainic prin cine alege El, nu doar prin cine ne-ar conveni nouă, după socoteala noastră "dreaptă".
4) Oricât m-aș strădui eu să îmi închin viața lui Dumnezeu, nu am nici o garanție că Domnul va lucra prin mine, așa cum mi se pare mie. Nu iscodesc pe Dumnezeu, nu Îl ispitesc. Îmi fac treaba mea, dacă sunt creștin, fără să am gânduri că Domnul ar lucra sau nu prin mine, că am o misiune de îndeplinit sau alte frumoase bazaconii sectare și fanatice. Treaba mea e să îmi duc o viață cât mai apropiată de Porunca Domnului. Știe Domnul mai bine prin cine și ce anume va lucra, nu crezi?
Igor, când devii creștin ai intrat într-o aventură fără asemănare. Nimic nu este sigur, absolut nimic. Nici mântuirea nici nimic. Ce poți să faci e doar atât: să crezi, să nădăjduiești și să iubești. Dar sigur nu poți fi de nimic. Spre deosebire de atei sau de cei cu convingeri din alte religii și credințe, care au impresia că siguranța, certitudinea sunt la degetul lor mic. Și se înșală.
5) Ai scris: "Deci, da Scriptura
este scrisă prin mâinile oamenilor, de către Dumnezeu, asta e exprimarea patristică, vrei să înțelegi asta?" Te rog să îmi dai o sursă demnă de crezare, un text al Sfintei Biserici care să afirme ceea ce scrii tu. Eu nu înțeleg așa, dar poate că deocamdată greșesc. Așa că te rog să mă ajuți cu un text sau mai multe, cum poți și cum dorești, frățește.
6) Sfințenia omenească eu nu o găsesc a fi totuna cu Sfințenia Dumnezeiască, să fiu iertat. Altminteri Hristos ar fi fost doar Dumnezeu (erezie), nu Dumnezeu-Om. Un sfânt, oricât ar fi de mare în desăvârșire, nu este Dumnezeu (să nu confundăm cele două identități!, a creatului cu a Creatorului), ci este un om care a ajuns, prin lucrarea Harului, la un mare grad pe drumul desăvârșirii smerite. Însușirile lui omenești nu au dispărut, ci au fost restaurate și transfigurate prin har. De aceea și numim pe gheron cu termenul "bătrân îmbunătățit". Nu zicem "om desființat, distrus...". Ci, doar, îmbunătățit. Amândouă, firea omenească și lucrarea Dumnezeiască, în îngemănare pentru îmbunătățirea sau îndreptarea sau sfințirea omului - de acord?
Așadar Dumnezeu nu desființează identitatea omului, așa cum nu desființează identitatea pomului sau a apei. Nu face să piară natura creată, ci, prin energia necreată, o îmbunătățește și desăvârșește. O ... altoiește, poftim!
Dumnezeu nu își desființează Creația, nu și-o distruge. Ci o sfințește! O ridică la menirea ei dintâi, împlinită după Gândul lui dintru Început - așadar după Iubire Sfântă.
7) Sfintele icoane sunt pline de har Dumnezeiesc. Pentru aceasta ele sunt și făcătoare de minuni. Nu sunt un simplu lemn, o simplă vopsea, nu sunt doar lucruri ordinare din materie ordinară ci sunt pline de mare har. Omul se deschide acestui har din alcătuirea icoanei, se face părtaș de darul acesta izvorât mereu din icoană, cum? Prin credință, nădejde și dragoste, de obicei. Uneori și fără ele are parte de minunea lucrată prin icoane, așa cum aflăm din Tradiția Bisericii - cu scop pedagogic. Referitor la această inetrvenție a Domnului cu scop pedagogic, îți reamintesc, frate, că mulți smintiți și oameni fără nici o credință, avînd parte de o intervenție minunată prin intermediul unei icoane, au ajuns la credință și chiar la sfințenie. Domnul i-a îndreptat prin icoană, prin acest depozit haric viu, izvor din Marele Izvor al milostivirii.
Iertare pentru neînțelegeri și supărări, frate,
Doamne ajută!