Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Nu. Nu am nici un motiv să cred că Sf. Ev. Luca ar fi pictat icoane. Mai întâi de toate pentru că el era doctor, iar nu pictor. Apoi, pentru că în cele două cări pe care le-a scris nu face nici un fel de trimitere la această pretinsă preocupare a lui. Având în vedere importana cultică care urma să li se acorde icoanelor, menionarea confecionării primelor icoane din istorie ar fi trebuit să ocupe ceva spaiu în scrierile lui...
|
Nu scrie în Biblie că Sfântul Luca a pictat Icoane. Biblia apare după 140-180 de ani de creștinism care exista deja.
Sunt multe lucruri care au existat și nu sunt menționate în Biblie.
Dar dovezile arheologice, din marile orașe, contrazic categoric întreaga pleiadă de iconoclaști. Tocmai de aceea erau mai mulți iconoduli, în întreg creștinismul, anilor 700 când au apărut iconoclaștii.
Ca și protestanții, care spun ortodocșilor, că nu ei sunt Biserica și nu ortodocșii au Adevărul. Ce glumă bună, după 18 secole de creștinism, vin neo-protestanții și... ne mint, efectiv.
I Ioan 2, 19:
Dintre noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri, căci de-ar fi fost de-ai noștri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toți de-ai noștri, de aceea au ieșit.
Dar de FELON, cum rămâne? CĂRȚILE și PERGAMENTELE de slujire, cu ele cum rămâne?
Unde sunt acestea în întreg protestantismul începând cu Luther în 1517 ?
Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Pe lângă porunca lui Dumnezeu de interzicere a reprezentărilor în scop de închinare i slujire
|
Dumnezeu nu interzice "reprezentări în scop de închinare și slujire". Doar închinarea la idoli. Și în Sfintele Icoane, dacă-i El, și Sfinții Lui, se interzice pe Sine? E prea îngustă gândirea asta.
Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
peste care cu nici un chip nu se poate trece
|
Uite că a trecut, cu chipurile de heruvimi, cu șarpele de aramă, la care oamenii se închinau și se rugau, iar orice rugăciune este o slujbă, în toate cele 9 exemple date și nedemontate până acum.
Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
avem o tăcere absolută cu privire la existena acestora în practica cultică a apostolilor i primilor cretini
|
Avem "o tăcere acută", din 3 motive:
1. e mântuitoare tăcerea, aduce smerenie.
2. Biblia nu poate aminti direct despre Sfintele Icoane, că Biblia apare sub forma de azi, prin anii 150.
3. Avem însă gălăgie arheologică, istorică, patristică și dogmatică, și Biblică, directă a V.T. și indirectă a N.T., care confirmă Sfintele Icoane, ca practică mântuitoare.
Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Cei 60 de ani de istorie cretină regăsită pe paginile Noului Testament reprezintă un timp suficient de mare pentru a putea afla măcar un amănunt cât de nesemnificativ cu privire la pretinsa existenă a icoanelor în Biserica Primară.
Sunt aceste două argumente suficient de puternice pentru a fi luate în seamă?
|
Cine spune că N.T., are 60 de ani? Minciuni. N.T., se continuă chiar și acum, în timp ce vorbim. Ortodoxia e vie. Este de acolo, din N.T. și odată începută pe pământ, veșnică fiind în Ceruri, spre veșnicie merge, aici, Biserica e doar temporală. Cum timpul și păcatul e temporal. Vor veni o vreme când cele rele nu vor mai fi și de cele bune va fi plin Universul...
Citat:
În prealabil postat de centesimusvicesimusoctavus
Sunt aceste două argumente suficient de puternice pentru a fi luate în seamă?
|
Biserica Primară, este Ortodoxia. Care e mult înafara Bibliei. Biblia e doar baza pe care s-a construit creștinismul. Dar creștinismul nu e Biblia. E trăirea Bibliei. Iar în V.T., și N.T., avem plin de dovezi ale Sfintelor Icoane. Am dat 9, dar mai sunt minim 5.