View Single Post
Vechi 30.01.2015, 22:51:20
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Lăsând la o parte problema cipurilor, vă mărturisesc că eu mă simt cam pe dinafară în ce privește pericolul la care suntem expuși din cauza informatizării, adică a faptului că sistemul știe despre mine „totul”. Adică îmi cunoaște numele, CNP-ul, vârsta, greutatea, culoarea ochilor, dacă vreți, starea de sănătate, bolile pe care le-am avut sau le am, unde am fost astăzi, la ce oră, și ce am mâncat la micul dejun, ce cumpărături am făcut ș.a.m.d.

N-ar fi pentru prima dată când aș da dovadă de naivitate, de aceea aș vrea să mă lămurească cineva de ce anume ar trebui să mă tem. Ce ar putea să mi se întâmple? Cu atât mai mult cu cât eu însumi furnizez benevol date despre mine. Spre exemplu, google (cuviincios) mă întreabă dacă doresc să împărtășesc locația în care mă aflu. Zic „da”, pentru că, deși știu că este interesul lui, consider că este și al meu, în felul ăsta aprovizionându-mă cu informații mai bine țintite pe interesul meu. În același timp, și el dorește să „mă cunoască”, pentru a-mi face oferte cât mai potrivite. Asta înseamnă pentru mine timp câștigat.

Apoi, vorbind despre sistem. Cine este el? Este unul singur, sunt mai multe? Există cineva, o persoană, o organizație în spatele acestui sistem care să mă manipuleze dintr-un alt interes decât cel economic (de care, de altfel, nu prin informația personală sunt legat, ci prin interese pe care pot să le am sau nu). Mă simt foarte liber, în necunoștința mea, probabil, iar acest sistem nu simt că mă controlează, ci că mă asistă discret, gata să mă servească; din interes, bineînțeles; dar reciproc.

Iarăși nu înțeleg de ce se invocă atentarea la intimitate. Nimeni nu mi-a cerut să dezvălui chestiuni pe care le consider intime. Nu se bagă nimeni cu forța în sufletul meu, în viața mea. Pe de altă parte, faptele care nu țin de intimitate n-am niciun interes să le ascund, având în vedere că ele „vor fi strigate de pe case” la Judecată, dacă sunt rele și nu mă pocăiesc. Deci dacă cineva știe ceva rău despre mine și o spune, ar putea mai degrabă să-mi facă un bine, ca să mă îndrept.
Reply With Quote