Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
De unde știi frate motivul pentru care Dumnezeu a îngăduit executarea Președintelui Ceaușescu și a soției lui? Doar pentru că așa ai auzit în larma bulevardieră a propagandei?
*
Buncărele au fost construite și din alte motive. Mai ales din alte motive. De ce repeți, iarăși, ce vrea propaganda?
*
Consideri, deci, că ziariștii și caricaturiștii de la Charlie sunt oamenii satanei. De unde ai certitudinea că satana le-a luat sufletele?
Moshule, spre deosebire de tinereii fascinați de aromele superficiale ale propagandei ideologiilor de orice tip, un bătrân creștin, un adevărat Mosh, are de obicei niscaiva scepticism și oarece putere de cuprindere mai nuanțată în raport cu gura lumii. Ceea ce tinerii nu știu, tu ai pricepit desigur: că fiecare etapă de vârstă se crede suverană. Apoi trece... Și vine alta care se crede suverană și tot așa. Poartă-ți vârsta, Moshule, că nu ți-a dăruit-o Bunul Dumnezeu degeaba!
Inutil să-ți spun că mă dezamăgește schematismul cugetării în această problemă cruntă care se ridică din nou în lume. Schematism, formalism, iuțeală în judecarea unor lucruri atât de complexe, de cutremurătoare. Păi, se poate căruntețea voastră?
|
Iarta-ma, frate ca te tulbur cu... ale mele. Poate te cam grabesti si le amesteci in graba ta... Eu nu de caricaturisti spuneam ca sunt oamenii satanei, desi e clar ca nici a lui Dumnezeu nu sunt, ci de cei care au ajuns sa foloseasca armele si violenta. Dar cu tine nu-mi masor eu puterile fiindca nu-mi propun sa-ti dovedesc tie nimic. Se presupune ca stii deja si-i ajuti si pe ceilalti sa inteleaga. Totusi... ai grija cu cine te iei de piept. Daca vrei sa dai cu mine de pamant, nu e nevoie: ma asez si singur; doar ca tu cel ce ramai in picioare, nu dovedesti ceea ce vrei sa dovedesti.