În prealabil postat de Inorogul
Cred ca, din greseala, v-ati autolimitat si ati folosit si un cuvant nepotrivit. Afirmatia dumneavoastra are aplicabilitate in cazul meu dar nu si in al dumneavostra. Nu veti sti niciodata daca o raceala v-a tecut de la sine (nu natural - pastilele intra tot la categoria natural) sau supranatural, sau pentru ca ati luat pastile.
Pentru a-mi oferi o explicatie menita sa imi clatine argumentul naturalist va ancorati in ...mediul natural.
Actionand si gandind ca si cum supranaturalul si filosofiile extreme va ghideaza viata, aveti o infinitate de posibilitati. Spre exemplu, dumneavoastra nu veti sti niciodata daca traiti cu adevarat sau daca nu cumva ati murit deja, traind acum viata de apoi. ...Si lista continua, credeti-ma.
Eu nu exclud supranaturalul ci afirm ca este irelevant. Consider ca acesta este singurul mod rational de a trai in aceasta aparenta sau concreta (mi-e indiferent) viata. Supranaturalul nu imi raspunde la nicio intrebare, ci imi creeaza o infinitate de alte intrebari, al caror raspuns nu este cu putinta. In aceasta situatie consider ca intrebarile si raspunsurile de acest tip nu pot decat sa ma satisfaca intelectual si sa adauge la bagajul de cunostinte, fara a-mi fi cu adevarat utile in viata de zi cu zi.
In cazul religie, indiferent de autoritatea suprema pe care o promoveaza aceasta: nu-i pot iubi pe cei pe care ii urasc sau imi sunt indiferenti, nu-i pot uri pe cei pe care ii iubesc sau imi sunt indiferenti, nu pot gasi ca fiind moral un lucru imoral si viceversa, nu ma pot teme de cel in care am incredere si nu am incredere in cel de care ma tem. In anumite cazuri, voluntar sau fortat de imprejurari, ma pot comporta ca si cum iubesc pe cel pe care il urasc.
Din punctul meu de vedere iubirea nu se invata. Mai mult decat atat, o astfel de incercare ma reduce la stadiul de scalv, pe care eu il refuz categoric. Nu doresc sa fiu detinut de nimeni. ...Nu vreau viata vesnica (in special pentru a preaslavi o eternitate orice tip); vreau sa nu mai exist dupa ce mor, asa cum am facuta miliarde de ani. Merg la extrem: si daca voi suferi o eternitate, e un pret mic pentru a-mi pastra libertatea de a fi eu insumi aici si acum.
"cei care explica totul rational si statistic" nu reprezinta o limitare, asa cum lasati sa se inteleaga. Personal, nu consider credinta o virtute ci o slabiciune (credinta se manifesta in lipsa ratiunii, a dovezilor si solicita, poate,... instinctul care de foarte multe ori da gres - mai ales daca omul a fost supus manipularii/indoctrinarii). Ma bucur ca sunt considerat un om care explica totul rational si statistic. Din fericire acest lucru mi-a ajutat in viata destul de mult, macar la interviuri.
|