View Single Post
Vechi 19.09.2014, 23:27:04
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Exista, dar secretul este sa le si citim. Eu de mult zic de catehism, scrie chiar acolo: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lei-79765.html
Cele zece porunci sunt, de fapt aceleasi porunci: Sa iubesti pe Domnul mai presus de orice (primele 4 porunci) si sa iubesti pe aproapele ca pe tine insuti (urmatoarele sase porunci).
Dogma este ceea ce credem noi, de obicei nu se aplica in practica, decat crezand-o. Cum aplici Fiul S-a nascut din Tatal? E ce credem, la fel cum nu avem ce sa aplicam din faptul ca leul are patru picioare. Dar teoriile acestea din vest, ecumeniste, invart dogma pe toate partile, ii dau intelesuri deformate, doar ca sa o faca laxa, sa scape de ea. Pentru ca ea este cea care desparte cultele, si in loc sa vina toti la adevar, mai bine schimba adevarul, ca sa incapa toti. Adica incearca sa inevete sa iubesti mai mult pe aproapele, lasand deoparte prima poruunca. Ceea ce nu e mult diferit de teoriile iluminismului ateu, cu omul pus pe primul loc, intr-un umanism deformat.
Multumesc de linkul tau ,mi-a mai linistit temerile ca ortodoxia nu se departeaza de NT. Pur si simplu din editia de cateheza care o aveam eu , altfel destul de buna, pe hartie, lipsea acest capitol al explicarii legii celei noi. Nu ca acest capitol ar spune multe lucruri in plus fata de prounca insasi , dar intareste ca iubirea de Dumnezeu si de oameni este principala porunca. Si ca ele trebuie privite impreunat ,in Iisus Hristos,care este si Dumnezeu si om .
Pe mine ma ajuta faptul ca conceptia ortodoxa nu ignora si chiar intareste Biblia,prin explicatii suplimentare . Efectiv nu imi dadeam seama cum e posibil sa ignore principala porunca si pildele lui Iisus , si sa se ocupe tot de alte lucruri .E drept ca exista un capitol despre iubire,dar se axa tot pe alte lucruri ,virtuti,porunci , aproape ca un manual de psihologie. Acum ,multumita linkului catre capitolul care mi l-ai trimis,reusesc sa fac si o legatura intre Bi9blie si restul indemnurilor ortodoxe
Cat despre teoriile ecumeniste de care zici ,ele nu contrazic ortodoxia ,ci Biblia,daca ignora prima porunca
\
Reply With Quote