Citat:
În prealabil postat de iustin10
Eu cred in Hristos ca El este Adevarul. El nu este un adevar relativ ci este un adevar absolut , valabil pentru orice om ,religie , si fiinta nascuta sub soare. Nici paganul ,nici musulmanul ,nici bastinasul nu au alt adevar ,nu au alt Model . Doar ca ei nu sunt constienti de aceasta .
|
Asa este, dar asta nu insemana ca ei nu sunt pe o cale gresita. De exemplu sa nu ucizi e o porunca valabila pentru toti. Dar cei care ucid gresesc. La fel si cu cei din alte religii, daca se inchina la idoli, adica ingeri cazuti, nu insemna ca sunt cu Hristos.
Citat:
Toti apartinem lui Hristos ,dar suntem nevoiti sa traim in lumi diferite . Noi credem ca in lumea cea buna ,ceilalti ,in afara ei.
|
Toti sunt chemati la mantuire in Biserica, nimeni nu e nevoit sa ramana pe afara. Hristos a venit pentru toti oamenii, nu doar pentru 12 crestini, cati au fost la inceput. Noi stim ca ortodoxia e adevarul, nu doar credem, nu avem indoieli. Ceilalti cred.
Citat:
De aceea si spun,ca un orthodox nu poate accepta pe altcineva ,si nu poate intelege, pentru ca eu insumi nu pot.
|
Ortodoxia e adevarul, deci intelege si alte cai gresite. Si sunt multe materiale si carti care dau explicatii amanuntite. Noi stim, nu credem, adica nu avem indoieli.
Citat:
Important nu e daca sectarii se mantuiesc. Important e daca eu ma mantuiesc, ca daca am raspuns la aceasta intrebare,am raspuns pentru intreaga omenire.
|
Toata Sfanta Scriptura si toata invatatura revelata contin in esenta un singur lucru: care sunt conditiile mantuirii. Adica ce trebuie sa faca cineva ca sa se mantuiasca si ce nu trebuie sa faca. Oricine trebuie sa cunoasca mai intai aceste conditii, altfel fiecare isi concepe propria invatatura dupa care vrea sa se mantuiasca singur. Iar rezumatul acestei invataturi este: doar prin har se mantuieste omul, adica prin harul pogorat la Cincizecime, harul din Sfintele Taine. La acesta se adauga credinta dreapta si faptele credintei, dar fara har nu se poate. Aceasta fraza contine, rezumata, toata invatatura crestina. De aceea doar ortodoxia poate fi mantuitoare, pentru ca doar in Biserica Ortodoxa sunt Sfintele Taine.