Citat:
În prealabil postat de catalin2
Hristos a inviat!
Tu spui de fapt ca nu exista un adevar absolut, ar fi relativ si in toate religiile. In adevar cineva stie adevarul si stie ce nu e adevarat. Numai daca nu stie adevarul mai cauta si se indoieste. ... La fel si in ortodoxie, aici e adevarul, un ortodox stie ca e asa si stie si ca celelalte religii sunt gresite. Cei care nu au gasit inca toata ortodoxia, doar o parte, cred ca adevarul e relativ.
|
Eu cred in Hristos ca El este Adevarul. El nu este un adevar relativ ci este un adevar absolut , valabil pentru orice om ,religie , si fiinta nascuta sub soare. Nici paganul ,nici musulmanul ,nici bastinasul nu au alt adevar ,nu au alt Model . Doar ca ei nu sunt constienti de aceasta .
Si extind aceasta credinta si la ortodoxie,doar ca nu o inteleg eu prea bine . Multe ma fac sa ma indoiesc de ortodoxie,dar tot in ea cred. Nu imi place alt cult, alta doctrina,alt adevar , le consider simple erezii si rataciri. Daca intru intr-o catedrala catolica, de exemplu prin vizitele in strainatate , mi se face rau. Iar daca trec pe linga o adunare sectara , ma cuprinde o raceala ca de moarte .
De aceea si spun,ca un orthodox nu poate accepta pe altcineva ,si nu poate intelege, pentru ca eu insumi nu pot. Si inca eu sunt dintre cei mai rebeli si mai nestatornici din credinta aceasta . D'apoi cei care au ajuns cu adevarat la liniste , sunt convins ca devin chiar agresivi,in prezenta unora care incearca sa ii tulbure.
Toti apartinem lui Hristos ,dar suntem nevoiti sa traim in lumi diferite . Noi credem ca in lumea cea buna ,ceilalti ,in afara ei.
Dragostea ne ar impinge catre aproapele ,inclusiv de alta religie, dar ratiunea ne tine in Hristos si in ortodoxie.
Iar dupa ani intregi , constatam ca de fapt dragostea ne tinea linga Hristos , si ajungem sa nu ne mai razvratim la ceea ce nu intelegem.
Important nu e daca sectarii se mantuiesc. Important e daca eu ma mantuiesc, ca daca am raspuns la aceasta intrebare,am raspuns pentru intreaga omenire.
Toata aceasta filozofie e absolut inutila daca nu o raportez la mine. Cum sa imi dau eu cu parerea despre soarta a miliarde de oameni , cand eu am totul ,si nu reusesc sa folosesc nimic. Cum sa le zic eu ca orotodxia mantuieste cand eu nu ma pot mantui pe mine?
Nu ortodoxia mantuieste ,ci efortul fiecaruia si harul lui Hristos . Orotodoxia doar canalizeaza cel mai bine acest efort si daruieste acest har.