View Single Post
Vechi 15.04.2014, 00:55:19
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu-mi dau seama cât de filozofică e dilema mea, dar știu că m-aș bucura să aflu cât mai multe păreri.

Ergo, cum credeți voi că e mai bine să procedăm, în calitate de creștini, în împrejurări de viață concrete:

1. Să ne ferim de suferință autoamăgindu-ne cu minciuni mentale cu efect analgezic asupra sufletului.

sau

2. Acceptăm adevărul din străfundul inimii cu riscul suferinței

Să presupunem că ați ieșit dintr-o relație de prietenie cu posibilități de evoluție în dragoste. Cum e mai bine pentru un credincios să gestioneze despărțirea?

1. Folosind argumentul vulpii din celebra fabulă, care s-a consolat singură pentru neputința de a ajunge la struguri, spunându-și că erau oricum acri. Vânzându-ți singur gogoși, adică minciuni cu efect autoamăgitor cum că persoana de care te-ai despărțit nu era potrivită cu tine, aveați discuții în contradictoriu pe teme etice sau teologice (oricum fără efect asupra vieții practice imediate), că nu se încadra în toate așteptările tale etc.

2. Acceptând adevărul și anume faptul că ați petrecut clipe minunate împreună, că ai simțit adierea fericirii, că ați avut planuri frumoase, că pierzi o oportunitate uriașă detașându-te de persoana respectivă etc.

Aștept cu interes opiniile voastre!
Din prezentarea punctelor 1 si 2 lipseste evaluarea posibilitatilor.
Mai exista posibilitati(sperante )de reconciliere sau o noua sansa? Apoi situatiile stau diferit in functie de cine a iesit primul din relatie :)
Daca am iesit eu prima probabil ca ma voi concentra mai ales pe punctul 2,daca a iesit cealalta persoana mai mult ca sigur ca pt a-mi obloji inima as recurge la prima solutie.

Nu inteleg de ce pct 1 este prezentat ca o minciuna mentala?Intalnim tot felul de personae,unele destul de nepotrivite...de ce trebuie sa ne simtim vinovati daca nu gasim puncte comune de interes sau nu suntem compatibili mental/spiritual??
Nu inteleg...cu scuzele de rigoare.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote