View Single Post
Vechi 23.02.2014, 00:46:53
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Cuntan a fost ortoxox. Acuma nu am timp sa-ti caut referinte despre Cuntan dar mai tarziu cand o sa am timp iti pot cauta.
Nu mai căuta, pe mine nu mă conving referințele despre Cunțan.
E suficient să observi când a apărut cunțana.

Citat:
Ca nu esti tu obisnuit cu genul ala de muzica e alta treaba.
M-am născut în cunțană, iar când am descoperit psaltica am simțit că îmi transmite altceva, ceva dumnezeiesc, poartă alt duh, te ajută să te aduni.

Citat:
Este o muzica mai usor de can tat de credinciosi,
Și noi dăm lui Dumnezeu ce e mai ușor, ce e mai "ieftin"?

Citat:
ori scopul este ca toti credinciosii din biserica sa participe in rugaciunea cantata,
La biserică participi cu sufletul, nu cu vocea (dacă nu poți și nu te pricepi). Părintele Arsenie spunea să cântăm cu urechea. E mai important să asculți și să cânți în sinea ta, cu sufletul, decât să "deformezi" răspunsurile. Sunt de acord cu tine, în cazul în care credincioșii știu ce fac.
Ce e mai plăcut: un răspuns la unison, lin, cald sau zbierăturile mirenilor care vor să-și demonstreze calitățile de cântăreți?

Citat:
caci importanta este rugaciunea - daca muzica cuntana favorizeaza asta, este cu atat mai bine
În cazul în care fiecare cântă cum îl taie capul și dintr-n răspuns lin, cald, la unison iese un ghiveci de strigături, nu e tocmai bine. Ori în acest sens există chiar și canoane. Am să caut dacă e nevoie...

Citat:
- decat sa ai un singur cantaret care este in stare sa cante muzica psaltica la strana in timp ce restul oamenilor din biserica dormiteaza pe ei, sau se plictisesc, pt ca nu sint in stare sa o cante, mai bine o biserica in care toti se roaga cantand impreuna si toti dau raspunsurile stranei in cor (nu numai unul sau doi din strana cum se intimpla cu psaltica), dupa muzica cuntana.
La biserică nu te duci să cânți, dormitezi etc...Scopul e altul.

Citat:
Preotii din Ardeal pe care ii cunosc eu sint f bine catehizati si f canonisti, rigurosi. Toti.
Și eu cunosc, nu neg că nu sunt. Dar dacă tu nu vezi nici o diferență între ceea ce există și ceea ar trebui să existe, atunci nu vom ajunge la un consens.

Citat:
Iar ca medie a credinciosilor din zona de Adreal pe care o cunosc eu, au mai putine superstitii si babisme decat astia din regat - dovada ca au fost f bine catehizati.
Sunt și în Ardeal destule superstiții și babisme, poate nu așa de multe ca în sud, dar asta nu înseamnă că sunt foarte bine catehizați.

Citat:
Pina la urma parintele Arsenie Boca, pe care am vazut ca il pretuiesti, a fost preot ardelean. Si nu numai el...
Și pr Teofil și alți părinți. Pe părintele Arsenie nu-l apreciez pentru că a fost preot ardelean, ci pentru că a fost un preot model cu o trăire înaltă. Apropo, la Man. Sâmbăta, pe vremea părintelui Arsenie, se cânta psaltică și s-a păstrat până astăzi psaltica, slavă Domnului!

Last edited by ovidiu b.; 23.02.2014 at 19:30:32.
Reply With Quote