View Single Post
Vechi 04.02.2014, 23:56:05
eliza-georgiana eliza-georgiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Iti repet, cuvantul ecumensim este un cuvant ortodox, nu este o erezie. Conceptia creata de protestanti avand la baza acest cuvant e erezie. Adica unirea cultelor fara a avea la baza intoarcerea la ortodoxie. Aceasta e erezia si invataturile aduse de ea. E bine ca esti impotriva ecumensimului, dar trebuie sa te si informezi. La fel, catolic nu e erezie, pentru ca e un cuvant ortodox. Catolicismul, adica invatatura celor ce l-au urmat pe papa e eronat. Acum intelegi?
Din punct de vedere ortodox ecumenismul poate insemna doar venirea celorlalte culte in Biserica Ortodoxa. Acum ma gandesc ca poate nu ai inteles ca asta insemna ca ei trebuie sa devina ortodocsi, nu sa fie primiti catolici sau protestanti cu invatatura lor gresita.
Of! Doamne!!! te ia de cap o discutie cu tine despre "litera si spiritul"... cuvantului!!!

REPET si eu!! nu de CUVANT trebuie sa ne legam! ci de interpretarea ,de aplicarea lui in practica, demersul si consecinta implicarii lui... e ca si cum ai zice ca o arma e facuta pentru a te apara nu pentru a ucide!! inseamna ca de principiu, e buna arma??!! pai atunci o sa port cutitul in geanta... ca nu se stie... care cum ma enerveaza odata si pac!! "m-am aparat".... e o vorba care se aplica involuntar de oamenii sa le zicem... "nedusi la biserica"> I don’t need to control my anger. Everybody around me needs to control their habit of pissing me off :D si te asigur din proprie experienta, ca astia sunt cel mai greu (si urat) de ..tolerat... de numit "frati" sau amici sau mai stiu io ce.... pare de domeniu SF!! dar e o piatra de incercare (mare!).

DECI:
Cuvantul la origine o fi el saracu' ortodox, da ce sa-i faci daca a incaput pe mainile unor netrebnici care l-au distorsionat si ciopartit de nu se mai distinge nimic de el!! daca n-a fost pretuit si aparat cum trebuie... de cine trebuie!! Totul tine de ATITUDINE!!

Prin urmare, eu una nu ma ascund pentru a-mi justifica eventualele slabiciuni umane dupa vreun cuvant! adica mi-am auzit atatea.. de la habotnica... la nebuna si nee.. si nee. de la stilista si cipofoba pana la (aici chiar nu vrei sa stii :D) oricum, numai "de bine"! dar ,daca la inceput ma cocosasera toate astea ,de curand am inteles cu n-au fost de pomana!

Constat inca o daca (daca mai era cazul!) si cu tot riscul de-a-l "incadra" pe parintele Amfilohie intr-o rama mult prea pretioasa pentru valoarea dansului, ca vorbele sale exprima o realitate crunta: Sa avem gandul la Dumnezeu, sa fim oameni de fapta, sa lucram in noi frica lui Dumnezeu, sa indraznim mai mult, sa nu mai pacatuim cu atata usurinta de teama oamenilor.... ce oglindeste perfect semnificatia Ecumenismului de azi!
Mai spune ca ne trebuie o revenire in duh, la Hristos, simplificarea vietii, un mod de viata mai simplu si mai aspru, sa ne exersam vointa, infranarea, sa ne exersam trezvia. Sa cautam sa traim mai mult din munca noastra....

Foarte elocventa in acest sens este si lucrarea parintelui Savastie - Zeul Tolerantei si descrestinarea crestinismului (caci asta se intampla!) in care se mentioneaza : Creștinii ortodocșii poartă în lume un adevăr de o nemaipomenită incorectitudine politică, un adevăr pe care majoritatea oamenilor se rușinează să-l mărturisească în public”. Prof. Gherman Engelhardt!!
cam la ce crezi ca s-o referi cu rusinea asta??! o trebui ca de "rusine" sa-i iubim pe cei de alte culte ca pe frati?!! sau de rusinea a ce s-a ales de ecumenismul la origine ortodox sa mergem pe principiul "capul plecat, sabia nu-l taie"?? mie mi se pare ca ambele directii duc in dead end!!
P.S.
si ce daca eu am inteles ca si cuvantul "catolic" tot la universalitatea ortodoxiei se refera daca 'mnealor.. ceilalti.. vor sa fim... frati si sa ne rugam impreuna ,altfel ne acuza de intoleranta religioasa!! NA! nu cuvantul, ci fapta, conteaza!
Reply With Quote