Citat:
În prealabil postat de sophia
6. Eu n-am afirmat ca Parintele Galeriu a neglijat slujbele in detrimentul oamenilor. Am spus si repet ca le tinea. Am spus doar ca dupa acestea el se dedica oamenilor, mai mult decat alti preoti. Cu trup si suflet.
|
Nici eu nu am spus ca ai fi afirmat asta. Dar am spus ca tu iti dai cu parerea si consideri mai importanta discutia cu oamenii decat slujba.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Am spus ca iubea oamenii si facea mult pentru ei.
Ei altii nu fac asta. Unii nu pot, altii nu stiu sau nu vor s-o faca.
Si asta lipseste multor oameni.
Oamenii vor si asta, nu numai slujbe, ritualuri.
|
Si la asta ti-am spus ca depinde de preot, nu de invatatura Bisericii. Ca unii inteleg importanta misiunii lor si incearca sa o aplice in viata parohiei si altii au inteles ca au un “job” de 4 ore pe saptamana este o alta discutie.
Citat:
În prealabil postat de sophia
7. Da, am mai spus. Eu respect invataturile bisericii atat cat pot eu.
|
Nu exista jumatati de masura. Si nu exista scuza “atat pot eu”. Exista realitatea “atat fac si atat ma straduiesc”. Si pentru ca ceri exemple de erezii, asta este una dintre ele, faptul ca sustii ca nu toti pot respecta invataturile Bisericii si nu toti se pot sfinti.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Sunt insa lucruri care pe mine ma depasesc. Tocmai in aceste lucruri stabilite ulterior de oameni si ierarhiile bisericii nu am asa incredere, sau am obiectii,limitari.
Nu mi se par corecte, nu mi se par de la Dumnezeu.
|
Vezi, alt exemplu. Pareri personale. Nu mi se pare mie corect = nu este de la Dumnezeu. Ce mai conteaza ce spune Biserica? Si dupa te intrebi de ce se ia lumea de tine.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Stiu, altii au puterea de a nu gandi si a le lua asa cum sunt.
|
Sau poate le gandesc, doar ca incearca sa le inteleaga si tu nu o faci. Te-ai gandit la asta. “Crede si nu cerceta”, contrar parerii majoritare, nu este specifica Bisericii.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Si da, de exemplu mi imi placea felul in care lucra Iisus Hristos cu oamenii.
Si caut acum prin carti sa aflu cum era organizata biserica pe atunci, cum se tineau slujbele, cum erau preotii, erhitectura etc.
|
Biserica s-a nascut in chip nevazut la jertja de pe cruce si in chip vazut la Cincizecime. Deci pe timpul lui Hristos Biserica nu era organizata in nici un fel. Nici nu se tineau slujbe, nu existau nici preoti (ai Bisericii crestine), nici nu erau biserici ca sa studiezi arhitectura. Asa ca nu prea vad ce carti in sensul asta poti tu citi.
Citat:
În prealabil postat de sophia
La intrebarea ta legata de Iisus, ca n-a botezat, n-a spovedit, n-a facut altele si terminata cu "deci...?" nu inteleg ce raspuns astepti.
Eu spun doar atat: a vorbit oamenilor, a fost cu ei, a vindecat.
A venit pentru oameni si s-a dedicat lor. Nu s-a izolat.
|
Hristos a instituit Sf Taine in ajutorarea oamenilor. Ele sunt esentiale pentru mantuire. Discutiile nu. Iar exemplele se refereau la faptul ca tu ai spus ca “te inspiri” din practica Mantuitorului si ca aceasta ti se pare esentiala si ca ar trebui sa se renunte la slujbe. Asta ai spus. Daca nu asta ai vrut atunc alegeti mai bine cuvintele. Uite: [quote=sophia;547363] Poate ca ar fi mai bine sa faca preotii asa cum facea IIsus, sa renunte la ritualuri si cantari si sa lucreze direct cu oamenii
Citat:
În prealabil postat de sophia
Nu am probleme cu invataturile Lui, ci cu faptul ca institutia de azi a bisericii este departe de oameni.
|
Concret? Vrei sa spui unii preoti poate si ca ei sunt departe de oameni. Institutia Bisericii este formata din toti membrii. Deci acestia nu pot fi departe daca sunt parte componenta. Fiecare este liber sa aleaga.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Uite insesi aceste dileme si intrebari ale oamenilor de pe forumuri si bloguri, denota ca oamenii nu sunt lamuriti, nu sunt invatati, nu sunt ajutati de biserica.
|
Nu. Discutiile denota ca oamenii intreaba pe forumuri si bloguri in loc sa procedeze corect si sa mearga la sursa: la invatatura Sf Parinti si la preoti.
Citat:
În prealabil postat de sophia
"Si faptul ca tu nu intelegi diferenta intre invatatura Bisericii si modalitatea de transpunere in practica a fiecarui preot in parte".
Exact. Tu stii sa explici asta?
|
Este de explicat? Preotul este om si fiecare om este responsabil pentru ce face. Nu putem acuza Biserica pentru practica unui om.
Citat:
În prealabil postat de sophia
8. "Vrei sa facem o conventie? Daca eu gasesc 3 pareri ale tale, ce tin de invatatura Bisericii, contrare cu cele sustinute de Biserica promiti ca nu iti mai dai cu parerea pana nu verifici intr-adevar undeva?"
Nu are sens pentru ca tu vii cu unele lucruri care spui tu ca sunt din invatatura Bisericii si nu este asa, si eu cu altele.
|
Atunci, hai sa ne argumentam ceea ce sustinem si sa aducem dovezi. Eu asta spun.
Citat:
În prealabil postat de sophia
In primul rand ca asa cum am spus venim cu ceea ce spun preotii nostri. Si aici este diferenta. Unul spune asa, altul altfel.
|
Astea sunt exceptii. De obicei preotii spun intr-un singur fel. Oricum nu este important ce sustine un anume preot cu ceea ce invata Biserica.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Ca unii refuza sa le accepte tine si de faptul ca se ataca autorii postarilor.
|
Asta este parerea ta. Sunt si astfel de cazuri, dar de obicei se ataca cele sustinute.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Daca tu vii aici si sustii ca in calendarul tau pe 1 ianuarie nu este scris Sf. Vasile si te opui la citirea moliftelor lui, fara o baza anume, nu inseamna ca asa scrie in invataturile bisericii.
|
Nu, am spus asta. Tu ai spus ca la tine in calendar scrie ca se citesc Molitfele pe 1 ianuarie. Uite:
Citat:
În prealabil postat de sophia
Acela, sau aceia care au stabilit asa in calendar, sa fie citite pe 1 ianuarie si nu in alta zi.
|
Nu am adus o baza pentru care nu se recomanda citirea Molitfelor pe 1 ianuarie? Am adus de mai multe ori. Eventual citeste in postarea asta mai sus.
Citat:
În prealabil postat de sophia
Pana la urma tot n-am inteles care sunt tampeniile pe care le-am spus. Ca sa ma pot corecta, scrie-mi-le.
|
Citeste tot raspunsul.