Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Doar teologii, monahii si teologii pot vorbi despre invatatura Bisericii, o pot cunoaste si pot avea dreptate?
Dar tu esti vreuna din cele de mai sus de ai pretentia ca ai dreptate (cand ai postat asta cam asa ceva ai afirmat contrazicand ceea ce am spus eu)?
Hai sa nu credem oameni, ci invatatura Bisericii. Dar repet: invatatura Bisericii, nu ce credem noi ca ar fi invatatura Bisericii.
Dar daca e sa iti raspuns in acelasi mod: pentru ca eu spun des (si poti verifica in postarile mele): "Biserica ne invata", "invatatura Bisericii este", "Sf Scriptura spune", "practica Bisericii este", in timp ce tu spui des "eu cred ca", "parerea mea este ca", "eu stiu ca". E o mica mare diferenta. Eu nu imi sustin pareri proprii de cele mai multe ori. Si nici nu spun cum mi s-ar parea mie corect atunci cand Biserica sustine altceva.
Cunostintele pe care le am se bazeaza pe ce am invatat despre ceea ce ne invata Hristos si Biserica.
Faptul ca te duceai la biserica pe 1 ianuarie si se citeau Molitfele Sf Vasile tu o traduci ca "am aflat din biserica". Da, daca ne referim la biserica in sensul de cladire iar sursa informatiilor au fost oameni care si-au dat cu parerea.
Vreau sa stiu si eu care sunt informatiile scrise de unde ai aflat tu ca Molitfele Sf Vasile se citesc in cinstea lui?
Trebuia sa te abtii. Esti "sigura" pe o gramada de tampenii.
Si totusi ai sustinut ca Molitfele se citesc in cinstea Sf Vasile. Unde ai cautat asta? Pe ce se bazeaza certitudinea ta?
Uite, eu nu te critic, dar fac o observatie: pricepi greu lucruri simple si pe care le-a inteles mai toata lumea. Uita-te pe topicul cu postul in ajunul Bobotezei. Toata lumea a inteles mai putin tu.
Gresit. Doar pentru nevoile oamenilor.
In orice zi este nevoie.
"El" se scrie cu "e" mare doar daca vorbim despre Dumnezeu. Si nu, nu se citesc in special pe 1 ianuarie.
Nu.
Depinde ce intelegi tu prin ajutor. Acum imi dau cu parerea (si spun cand fac asta), dar desi sigur nu ai sa recunosti, cred ca tu intelegi altceva prin ajutor, decat ajutorul pe care il presupun Molitfele pentru Credinciosi. Ajutorul Molitfelor il reprezinta exorcizarile.
Desi Biserica respecta randuiala statului laici 1 ianuarie nu reprezinta si inceputul anului bisericesc si nu are un statut special in sensul asta.
Asta scrie la tine in calendar? Cred ca e diferit de al meu pentru ca in al meu nu scrie asa ceva.
Ti-am mai zis Molitfele Sf Vasile se fac atunci cand este nevoie si oamenii sunt pregatiti, nu la o data anume.
La fel de bine cum se pot citi pe 16 aprilie.
Ala nu e post. E regim alimentar. Si era vorba despre a manca dupa 12 noaptea.
Aici nu era vorba in special de post, dupa 12 noaptea, ci a manca dupa 12 noaptea.
Macar o zi putem s-o facem. Mai multe multi nu pot sa tina.
Din acelasi motiv ca si pe Sf Impartasanie, pentru a te pregati.
Deci tu nu stii ce reprezinta un element fundamental al vietii de crestin "postul" si totusi afirmi ca te informezi, citesti si te documentezi referitor la aspecte ale invataturii Bisericii. Daca postul nu a fost o prioritate, cam care iti sunt prioritatile?
Nu iti raspund la intrebarea concreta, te las sa cauti.
Am inteles exact ce trebuia, ca te nemutumeste randuiala stabilita de Biserica.
Pentru ca exact asta spun si protestantii. Sa stii ca Hristos nu a botezat pe nimeni, nici nu a savarsit Taina Mirungerii, nici macar nu a spovedit. Deci...?
Nu ai inteles doua astepte foarte esentiale: importanta slujbelor in misiunea Parintelui Galeriu. Parintele nu a ales slujbele in detrimentul discutiilor cu oamenii. Si faptul ca tu nu intelegi diferenta intre invatatura Bisericii si modalitatea de transpunere in practica a fiecarui preot in parte.
|
Uite Lucian, eu nu vreau sa stau in polemica acum cu tine.
Eu spun una, tu spui alta. Vorbim in paralel. Si din pacate nu esti singurul.
asa se procedeaza pe forumuri. Se vorbeste in paralele si putini citesc de fapt, si cu atentie postarile celor la care totusi raspund si si mai putini chiar inteleg ceva din ele si din autorii lor.
Sunt multi si aici care nu vor sa tina cont deloc de oameni si ii calca mereu in picioare, pe ei si sufletul lor. Nu stiu care credinta ii invata asta, ca ortodoxia nu prea (sau depinde cum o intelegi si traiesti).
In fine ca sa incheiem iti mai spun niste lucruri:
1. Da, eu asa afirm cu tarie.
Numai oameni care au studiat (preoti, teologi, profesori de teologie etc.)) sau practica credinta (monahi) pot sa-si dea cu parere in ale credintei si mai ales sa invete pe altii.
Nu avem voie noi laicii sa ne dam aere de mari stiutori, pentru ca nu suntem. Noi nu putem intelege totul in credinta. Scrie in scripturi asta si parintele Boca citeaza asta.
Si nici acele categorii mentionat mai sus nu stiu care tot, sau de multe ori nu corect, exact cum a spus Mantuitorul nostru.
Tu ai ascultat la Sf. Evanghelie cat de greu pricepeau si apostolii invatatura Lui? Pentru ca nu este omeneasca.
2. Si tu spui mereu de invatatura Bisericii si invataturile lui Hristos.
Totusi te rog sa-mi explici de ce esti tu convins ca eu spun numai tampenii si tu spui corect?
Pe ce te bazezi tu concret? Ti-a spus tie preotul ceva legat de aceste discutii? Faci cateheza la biserica ta? Ai trait in timpul lui Iisus?
De ce esti asa convins de ceea ce afirmi?
Mai este o problema: s-ar putea ca noi doi, si si altii de aici de pe forum sa venim de fapt cu ceea ce aflam din cartile citite (fiecare citeste alti autori), cu cele spuse de preotul nostru, cu ele intelese de noi insine.
Si s-ar putea ca acestea sa se bata cap in cap.
Eu in general nu sunt sigura in credinta. Eu nu pot avea tupeul sa-i spun asa, ca eu stiu ceva ca lumea in credinta si sa vin aici sa invat lumea. Si nimeni n-ar trebui sa faca asta.
De smerenie tu ai auzit?
Eu doar vin si imi spun pareri si compar cu ceea ce stiu eu de la parintele meu si din ceea ce citesc. Pe astea sunt sigura, caci nu sunt de la mine.
Pe restul n-am afirmat niciodata ca sunt sigura.Dimpotriva.
3. Si eu ma bazez tot pe cele ce spune Biserica, pe ceea ce am citit.
Dar mai este ceva. Eu am mare incredere in cele spuse direct de Iisus.
Eu pun pret pe putinul (Sf. Evanghelie, Biblia), avut direct din vremea lui.
In rest, la miile de lucrari scrise de oameni eu am limitele mele de acceptare si intelegere. Fiindca de multe ori nu se potrivesc, pur si simplu.
Adevarul nu-l stie nimeni. Numai Domnul Iisus Hristos.
4. Uite, legat de Moliftele Sf. Vasile stam si ne polemizam pe acest fir. Nu stiu de ce. Ba da, stiu ceva. pentru ca sunt idei diferite. De la preoti, de la ierarhii. Iar noi le purtam aici si le comparam.
Nici nu vad sensul de a ne contrazice de fapt.
Daca preotul tau nu citeste molftele, este una. Tu il sustii pe el de fapt. Ca nu stii nu tu adevarul.
De ce te opui tu acum la faptul ca alti preoti le citesc si ne spun noua anumite lucruri?
Si de ce spui ca nu este corect. Cand generatii intregi asa au trait, cu ele?
Care este de fapt problema ta aici? Ce nu-ti convine.
Moliftele se citesc pe 1 ianuarie. Punct. Si tot pe 1 ianuarie serbam si pe Sfantul Vasile.
Si nu, nu este adevart. Nu se fac atunci cand oamenii au nevoie.
Se fac atunci cand a stabilit Biserica: pe 1 ianuarie, la slujbele de Maslu.
In general nu prea se face ce au nevoie oamenii in biserica. Nu este oranduit asa.
Exceptie fac spovedaniile si anumite rugaciuni speciale pe care le citeste preotul dupa slujba oamenilor, la cerere.
Tu ai auzit aceste molifte in alte zile, asa la intamplare? Poate ca la biserica ta asa s-o face. Eu nu contest asta.
Tu insa contesti ceea ce fac si spun alti preoti. Pe ce baza?
Revenind la subiect:
Tu spui ca sunt rugaciuni de exorcizare si asta este scopul moliftelor si ajutorul lor?
Asa crezi si simti tu? Ce intelegi tu prin exorcizare?
Uite eu ma duc sa le ascult din alt motiv: pentru a alunga raul de la mine. Pentru a alunga influente nefaste. Pentru a-mi da putere.
Si in calendar scrie ca pe 1 ianuarie este Sf. Vasile. Iar Moliftele le-a scris el.
Preotul asa ne-a spus, ne vorbeste la predica despre Sf. Vasile si nu altceva.
Este si liturghia Sf. Vasile in acea zi.
Exorcizare eu stiu ca inseamna sa scoti demonii din cineva. Dar nu-mi este clar si nu discut subiectul. Este mult prea controversat.
5. Totusi nu ai explicat legatura dintre ajunat si molifte. Repet, nu este acelasi lucru a posti/ajuna pentru a primi sangele si trupul Domnului, cu a o face pentru a asculta niste rugaciuni.
Preotii da, au poate nevoie de post si ajunat in mai multe situatii. Dar nu stiu exact.
Eu spuneam altceva de mancatul dupa ora 12. Spuneam ca ori ti post normal sau negru 1 zi (24 ore) macar, ori deloc. Mi se pare putin.
Adica in rest mananci de dulce si pe urma cateva ore nu mai mananci.
Revelionul si Craciunul sunt sarbatori speciale si nu presupun numai mancat, ci si petrecut timpul cu familia, prietenii ( de revelion), cu ascultat muzica, glume, deci si un pic de voie buna. In fine sarbatori.
Si tu spui (si nu numai tu), ca poti face asta pana la miezul noptii si apoi a doua zi sa te impartasesti. Si unde este pregatirea spirituala, sufleteasca?
De Inviere se mananca si atunci alte alimente si mai mult. Dar macar lipseste voia buna. Este mai cumpatat. Iar noaptea, in mare parte lumea se duce la biserica.
Veganii - da este un obicei alimentar (ca nu e nici dieta, n-o faci pentru o boala). Si da le este usor sa tina post si ajun.