Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Da, eu stiu de mult
|
De unde stii? Pe ce se bazeaza stiinta ta?
Citat:
[...] stiu [...] ca Moliftele Sf. Vasile se citesc in ziua de 1 ianuarie, pentru ca atunci s-a stabilit sa fie sarbatorit.
|
Stii prost. Molitfe nu se citesc in cinstea Sf Vasile, ci pentru nevoile oamenilor, dar in anumite conditii care pe 1 ianuarie nu prea sunt indeplinite de multi.
Citat:
Nu este vina noastra, a oamenilor, nici macar a preotilor, ca s-a pus exact dupa Anul Nou.
|
Si totusi exista un vinovat?
Citat:
Eu nu stiu cine sunt aceia (in afara de vegani) care chiar nu mananca nimic de anul nou.
|
Daca nu stii tu nu inseamna ca nu exista.
Oricum, care e referirea la vegani? Tu stii despre ce vorbesti? Ce lagatura au veganii cu faptul ca se mananca sau nu in noaptea de Anul Nou?
Citat:
Nu stiu, eu postul asta numai de la ora 12 noaptea pentru anumite lucruri ce se vor intampla la biserica (impartasit, citit molifte), nu-l inteleg si nu il accept. Ori postesti macar o zi (24 ore), ori n-o mai faci deloc.
|
Si uite asa, daca nu ne convine ceva sa sustine Biserica sau nu intelegem respungem, nu acceptam dar avem TUPEUL de a ne declara crestini. Asta este o chestie minora. Dar cine face asta cu o chestie minora nu are o problema sa o faca si cu invataturile de credinta.
Citat:
La fel cum nu inteleg legatura intre ajunare/post si ascultarea/citirea moliftelor.
|
Dar explicatiile date le-ai citit? Ai incercat sa le intelegi? Daca nu intelegi ceva "pe limba tuturor" si destul de simplu ai o problema.
Si stiu acum sunt eu rau si agresiv. Dar oare unde nu am avut dreptate?
Citat:
2. Mosh-Neagu incearca el sa explice unele lucruri, dar nu prea bine.
Eu nu stiu, cand Iisus se ducea prin lume, cum de-l stiau oamenii? Cu ce ii ademenea? Nu avea nimic. Se asezau cu totii si ascultau ce spune, mai puneau intrebari, il mai atingeau. Facea minuni si ii vindeca.
Nu existau regulile de azi si era totusi insusi Iisus, erau apostolii cu el.
Nu exista biserica, nu se ascundea dupa perdele, nu alunga oamenii, nu-i intreba ce mananca si in ce zile si la ce ore. Nu existau ritualurile de azi.
|
Da. Asa e. Nu existau nici Sf Taine, nici slujbe... Nu o fi mai bine la protestanti/neoprotestanti, ca la unii asa e si acum.
Citat:
Poate ca ar fi mai bine sa faca preotii asa cum facea IIsus, sa renunte la ritualuri si cantari si sa lucreze direct cu oamenii: rugaciuni impreuna, cateheza, sa poata oamenii sa intrebe ce au nevoie.
|
Pai da. Stam si ne pirdem vremea cu Sf Litughie.
Citat:
Nu, Mosh-Neagu, nu acel preot care isi tine slujba in biserica asa cum trebuie are mai mult succes, ci aceea care lucreaza direct cu oamenii.
|
Pffff... si uite asa ar trebui sa se apuce Biserica sa faca nist concursuri de popularitate.
Pomohaci clar o sa fie in top.
Intrebarea e: se pot inscrie si pastori?
Citat:
El este singur (cu Dumnezeu) in slujba lui, in altar, de parte de oameni, de multe ori inchide si usa si trage perdeaua.
|
Bine ca nu trage cortina.
Citat:
...a cui este vina si ce trebuie schimbat? Ca normal si bine nu este.
|
Dar chiar sunt curios. Nu e normal si nu e bine, da?
Si cu propui tu sa schimbam? Ce propuneri ai? Ca poate pe "piata" deja exista unii care sa raspunda la genul asta de "nevoi".