View Single Post
  #47  
Vechi 08.12.2013, 14:46:33
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Iar in legatura cu Bucovina:

Acestea este un stravechi teritoriu romanesc, care a facut parte integrata din Principatul Moldovei, inca de la infiintarea sa. De altfel, pana in 1774, nici nu exista denumirea de "Bucovina", aceasta facand parte din "Tara Moldovei".
In 1774-1775, in urma unei simple "intelegeri" intre Imperiul Otoman (care nici nu aveea dreptul sa faca acest lucru, deoarece in "capitulatiile" incheiate intre Imperiul Otoman si tarile Romane, Imperiul Otoman isi lua angajamentul sa respecte autonomia Tarilor Romane si sa nu instraineze parti din teritoriul acestora) si cel Austriac, partea de nord a Principatului Moldovei este ocupata de Imperiul Austriac, care i da numele de "Bucovina".
In 1775 cea mai mare parte din populatia acestui teritoriu era formata din romani.

Ulterior insa, autoritatile austriece (care din 1849 organizeaza teritoriul ca "Ducatul Bucovinei"), aduc numerosi locuitori de alta nationalitatea (germani, austrieci, ruteni, etc), astfel ca raportul etnic este schimbat in mod artificial in defavoarea romanilor.
Pe de alta parte, nu putem nega dezvoltarea economica si industriala mai accentuata decat in Basarabia, datorita interesului statului austriac (din 1867 austro-ungar) in exploadarea bogatiilor de aici- lemn si materiale de constructie, sare , etc, dar si- de ce sa nu o recunoastem- unei mentalitati de ordine si organizare riguroasa, de tip german.
Acest lucru este vizibil si in arhitectura unor orase- precum Cernauti sau Suceava.

In cursul anilor 1917-1918, in contextul prabusirii deja anacronicului Imperiu Austro-Ungar, a afirmarii "principiului nationalitatilor" si a victoriei Antantei in primul razboi mondial, se punea problema fireasca a unirii Bucovinei cu Romania.
Ca raspuns la manifestul adresat de ultimul imparat austro-ungar Carol intai, privind o viitoare organizare federalista a Austro-Ungariei (3 octombrie 1918), deputatii romani din parlamentul de la Viena au constituit "Consiliul National Roman". La initiativa lui Sextil Puscariu, se constituie o "Adunare Constituanta" la Cernauti.
Tratativele purtate cu reprezentantii guvernului roman de la Iasi conduc la convocarea "Congresului General al Bucovinei" la 15 noiembrie 1918, care voteaza in unanimitate unirea neconditionata a Bucovinei cu Romania. De subliniat ca la aceasta hotarare au aderat si locuitori de etnie germana si poloneza. Insa cei de etnie ucraineana si evreiasca refuza sa participe.
Unirea fireasca a Bucovinei cu Romania este consfintita prin decretul regelui Ferdinand intai din 18 decembrie 1918 si recunoscuta de Austria prin tratatul de pace de la Saint-Germain-en-Laye (1919).
Reply With Quote