View Single Post
Vechi 06.12.2013, 14:25:23
Barsaumas
Guest

Implicit Bogdan, la noi, oamenii, fiind "cazuti", multimea e intotdeauna mai aproape de animal

Citat:
Īn prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Cat era de bun si de profund un preot precum parintele Galeriu.
Cand vorbea te incalzea cu dragostea lui si te coplesea cu profunzimea lui, asemenea sfintilor parinti.
Dar poporul nu vorbeste despre asemenea oameni, precum parintele Galeriu.
Poporului ii plac latraii, cei care urla, abereaza, care combat bine si tare.
Astia sunt modele pentru popor.
Nu zic eu bine: "fida latrans"? De aceea eu sunt sceptic privind "evlavia populara". Insa, ceea ce e jegos de-a dreptul, e ca de unii pe care vor multimile sa ii vada canonizati, nu te poti lua, nici la modul constructiv in idei-decent in exprimare, ca sar istericele si fanaticii pe tine "te iei de parintele nostru?", si poti fi chiar banat pe forum. Asa ca eu prefer sa cinstesc ca Sfinti pe cei mai vechi si "verificati" deopotriva prin eventualul martiraj, ci t si prin "consensus patrum" din predicile si scrierile lor. Uite, am mare evlavie la Sfintul Nicolae, cel cinstit astazi, la Sfintul Mare Mucenic Mina, la Sfintul Nectarie (care a salvat, slavite sa ii fie amintirea si pomenirea, mai multi oameni decit zeci de mii de medici), la Sf. Arhidiacon Stefan, etc. Insa sfinti "politici" precum "antoniap" aia care a omorit soldatul imperial bizantin (care soldat executa doar un ordin) tragind scara de sub el, "soldatul rus omorit de ceceni", si altii, am rezerve categorice.
Vreau sa fie foarte clar: nu insult pe nimeni, dar mi-e imposibil sa nu suprapun ce am invatat la etologie, despre semnificatia banala aurletului/latratului de la canide (hau-haua-hau, "ne aparam teritoriul") cu genul asta de "evlavie" prosteasca: "hau-hau, ne aparam credinta, voi nu il cinstiti pe parintele X, sunteti draci fara coarne, etc.". Nu stiu daca e clar ce am vrut sa transmit. Sper ca s-a inteles corect.