Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
tocmai fany mai sus ne trimitea la un link cu o asa numita "interpretare crestina".
Pai nu pe tine sau pe mine ne afecteaza insa ce stim noi altii cum sunt? cati din cei care au citit sau au vizionat filmele nu s-au smintit? aici e marea problema.
in definitiv de ce sa citesc sau sa imi ocup timpul cu ceva inutil?
|
Nu a fost intentia mea sa declansez o polemica despre sensul literaturii fantastice sau SF in general, suntem la rubrica 'Ce carte v-a placut?' si mie mi-a placut Harry Potter. Intaplarea face ca lucrez la ceva pe acest subiect si am simtit nevoia sa impartasesc niste ganduri cu altii pe cares-ar putea sa-i intereseze. Cine are deci urechi de auzit adica ochi de vazut si neuroni de inteles... ;-)
Exista carti fantastice care su continut clar si declarat crestin, cum ar fi Narnia a lui C.S. Lewis sau Trilogia Perelandra, de acelasi. Dar probabil antiecumenism o sa imi gaseasca vreun citat ca nici alea nu sunt bune (ca nu-s scrise de un ortodox, poate). Nu este - repet - intentia mea sa ma lansez intr-o polemica despre asta aici (ar fi poate interesant dar ne indepartam de la subiect; poate voi reveni cu asta, caci este un subiect care ma pasioneaza).
Buun, tipuri (pe romaneste cred ca mai corect ar fi 'chipuri') ale lui Hristos in literatura: Nu le-am inventat eu. Sunt specialisti in literatura care vorbesc de ele (puteti sa cautati si pe internet, in engleza de exemplu 'Christ figure in litterature'). Exista si la Dostoïevski - ca sa citez si un autor ortodox, de ex.
printul Miskin.
Un tip al lui Hristos in literatura nu este un 'alt' Fiu al lui Dumnezeu, sau cineva care pretinde sa Il inlocuiasca pe Mantuitor, ci este un personaj care are anumite
trasaturi hristice si
aminteste de Hristos. Autorul a putut face special creindu-l, sau a putut prelua inconstient, din cultura ambianta, aceste trasaturi; sau si una si alta. Este cazul lui Harry Potter (teza).
Harry Potter are multe trasaturi hristice - desi bineinteles nu se suprapune cu persoana lui Hristos. Nu sunt eu prima care zice asta, exista deja si carti (chiar de nivel academic) care trateza acest subiect. Fiind vorba de o lucrare foarte populara, bineinteles ca a curs multa cernela pe tema asta.
Deci, trasaturile hristice ale lui HP (NB eu nu zic ca este o care crestina, ci ca ea
contine SI un mesaj crestin criptat, in fligran, dorit de autore: se vedea primul articol pe care l-am postat)
- Harry Potter este cel despre care o
profetie zice ca il va nvinge pe cel rau (Voldmort); cel rau a incercat sa il omoare cand era mic.
- HP poarta in el insusi o 'particica din sufletul' lui Voldemort, fara ca aceasta sa il afecteze (Voldemort nu il poate poseda, pentru ca puterea dragostei prezent in el este mai puternica); asa cum Hristos 'a purtat ranile noastre' (date de diavol) fara ca El sa fie atins de pacat.
- Il invinge pe Voldemort
acceptand liber sa moara; insa atunci cand Voldemort incearca sa il omoare, nu reuseste sa omoare decat particica din sufletul lui prezenta in Harry, si isi pierde toate puterile. Intr-un duel final, dupa 'invierea' lui Harry (este un fel de inviere, cei care au citit vor intelege), vraja lui Voldemort se intoarce asupra lui insusi si moare.
- Nu numai in ultimul volum apar aceste simboluri hristice, ci si, de ex., in vol 2, unde Harry
coboara in incaperile de cele mai de jos ale scolii, ca sa salveze o fetita, si lupta cu un
sarpe enorm, care il musca cu coltii lui otravitori; insa nu moare, pentru ca
phoenixul profesorului Dumbledore (NB phoenixul este o pasare mitologica folosita si de primii crestini in catacombe ca simbol al lui Hristos, pentru ca reinvie din propria cenusa) il tamaduieste cu propriile lacrimi.
Voldemort, pe de alta parte, este un chip al diavolului, pentru ca vrea sa invinga moartea pentru a fi ca un dumnezeu, si a trai vesnic (folosindu-se de crime ca sa isi inchida bucati de suflet in obiecte, amintiti-va ca 'diavol' inseamna 'cel care divizeaza'); el viseaza si la puterea absoluta.
Dar adevaratul stapan al mortii este pana la urma Harry, nu pentru ca ar deveni nemuritor pe lumea asta, ci pentru ca invinge moartea (si pe Voldemort, care inseamna in franceza 'zboara (ca sa fuga de) de moarte') prin puterea sacrificiulul de sine si a dragostei.
El salveaza ('mantuie') lumea de cel rau, Voldemort, prin aceasta jertfa.
Mai sunt multe lucruri de zis dar atat deocamdata.
Puteti sa fiti socati daca vreti, eu insa gasesc ca este imbucurator sa gasim acest chip al lui Hristos pana si intr-o carte populara, si inca una care a fost atat de crticata de crestini. Cred ca aceste simboluri lucreaza in sufletul cititoilror chiar cand nu isi dau seama de ele.
Si raman la ideea ca este o carte de fictiune si nu este acelasi lucru sa citesti carti de fictiune in care apar vrajitori cu a citi carti de ocultism. Daca ar fi asa, atunci ia sa nu mai citim nici Alba ca zapada sau Craiasa zapezilor.
(Stiu ca altii de pe forum au argumentat si pentru asta.. nu am de gand sa ma relansez in aceasta polemica)