View Single Post
Vechi 26.09.2013, 00:20:54
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
Deci Dumnezeu a considerat ca minciuna moaselor a fost buna pt ca au mintit pentru a salva vieti umane,mai este o pilda in Pateric cand un om face o crima si un parinte le zice soldatilor ca el a omorat ca sa-l scape pe om de moarte...
Da, așa înțeleg și eu pasajul.
L-am postat, însă, mai ales pentru unii dintre colegii noștri de forum, care consideră că rostirea unui neadevăr ar fi imorală în orice împrejurare, chiar dacă fapta are drept scop salvarea unei vieți.
Să nu uităm că morala creștină e nu doar deontologică, ci și (mai ales) teleologică.
Dacă Izvorul veșnic și ipostatic al iubirii și al adevărului este Același (cf. In14, 6 comp. I In4, 8), atunci a evita afirmarea unei realități în numele și cu scopul împlinirii dragostei nu ne situează nicicum în afara adevărului.
Într-un asemenea caz, nu trădăm Adevărul, ci doar o parte a realității.
P. S. Evident, nu pledez pentru minciună, ci am în vedere atitudinea pe care se cuvine să o asumăm în anumite situații critice și doar în relația cu cei care ne-ar chestiona cu scopul de a le face rău semenilor noștri.
Am în vedere, mai exact, situații de tipul celor date ca exemplu de N.Priceputu și Erethorn în paginile anterioare ale topic-ului, sau situații similare celei din pasajul biblic pe care l-am postat mai sus.
Doar în astfel de situații, evitarea adevărului (prin omisiune sau, dacă e necesar, chiar prin rostirea unui neadevăr) este, în opinia mea, nu doar îngăduită, ci și corectă și recomandabilă din punct de vedere moral.
De fapt, dacă mă gândesc bine, atunci când există doar două alternative - trădarea semenilor sau nesinceritatea față de adversari (chiar manipularea acestora) -, atunci minciunea poate deveni singura soluție acceptabilă din punct de vedere moral.
Greșesc, oare?...
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 26.09.2013 at 00:25:15.
Reply With Quote