View Single Post
Vechi 19.09.2013, 15:56:29
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Nu sunt prea lamurita.
Ceea ce stiu eu (oarecum):

In zonele mai calde oamenii probabil ca au parul mai uscat (din cauza soarelui), sau nu stiu.
Am impresia ca de exemplu indienii (din India), care au par bogat (mai ales femeile au par frumos), il perie cu un pic de nu stiu ce ca sa-l ingrijeasca si ca sa le si stea coafura/freza.
Si poate ca si africanii fac la fel.

Si la noi am vazut ca exista fiole cu uleiuri speciale cu vitamine si alte ingrediente care se dau la radacina parului impotriva caderii, sau a matretii, sau alte bolii ale pielii capului.

Ceea ce ma uimeste totusi, este ca nu poti sa umbli totusi cu parul gras. Ar fi scarbos, se murdaresc si hainele si ma rog.
Inainte vreme se ungeau barbatii cu briantina. Oribil! Dar ca sa le stea freza.

Acum ritualul bisericesc eu nu-l inteleg.
Nu cred ca are legatura cu miruitul. Ala se face in cantitati minime. Adica nu stiu, am vazut la biserica preotul. Fie la botez, fie la miruitul de dupa slujba, se da un picut pe frunte, pe maini. La copii se unge un pic pe cap, prin alte zone ale corpului si am vazut ca apoi se sterge. Si se face inainte de a fi introdus copilul in apa. Sau si dupa? Nu mai stiu exact.

La slujbele de Sf. Maslu - da, se unge pentru vindecare.

N-am inteles insa si poate imi spune cineva, de ce totusi se miruiesc si mainile.

In fine, din citatele puse de Florin mai inteleg un lucru - in timpul postului trebuie sa te ingrijesti ca in zilele normale, nu trebuie sa se vada ca postesti, nu trebuie te delasi.

Cred ca era ceva cu unsul in chip de repsect deosebit pentru oaspeti sau mari personalitati. Daca ne gandim la Maria Magdalena care (daca nu confund Mariile), atunci cand Iisus a venit in casa lui Simon s-a grabit sa-i unga capul si picioarele. Dar de ce o faceau totusi? Ce rol avea?
Si era vorba de ulei si nu de alte parfumuri.

Sa te apuci sa umpli omul de ulei?
In scop medical, iar nu sunt lamurita. Mirul (deci uleiul sfintit) da, este vindecator. Dar in rest?

Se pare ca in vremea aceea uleiul era la mare pret. Si in pilda cu fecioarele era vorba de administrarea uleiului (e drept, din candele).
In ziua de azi, in biserici au cam disparut candelele cu ulei si au aparut acele candele cu lumanarile mici si rotunde, care ard mai bine, mai lung.