Cătălin,
Citat:
În prealabil postat de catalin2
In invatatura ortodoxa exista doar doua locuri, Rai si Iad. Cei care se mantuiesc ajung in Rai.
Am vazut ca ai avut in trecut un topic pe tema asta, pe prima pagina windorin a dat un raspuns care apare si la Parintele Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...11&postcount=3
Parintele spune ca Imparatia Cerurilor este imparatia de dupa Judecata Universala. Aici este pasajul din cartea parintelui Cleopa: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...rai-81154.html
Uite ce spune parintele:
"Raiul nu-i imparatia cerurilor. Raiul este locul unde a stat Adam si unde stau dreptii pana la judecata de apoi. O stare provizorie. Nu-i hotarat sa stea dreptii acolo pentru totdeauna, ca de la judecata inainte, sufletele dreptilor nu se mai duc in rai, ci in imparatia cerurilor."
Si, mai ales: " Iar ca sa intre cineva in Imparatia cerurilor trebuie sa se nasca din apa si din Duh, sa fie nevinovat ca pruncii, sa rabde multe scarbe in viata si sa se sileasca in toata viata la lucrul poruncilor Domnului."
|
Raiul provizoriu... hm. Alte referințe în afară de Cleopa?
De ce mă îndoiesc? Pentru că, date fiind condițiile extrem de severe pentru accesul în Împărăția Cerurilor (desăvîrșirea, nevinovăția asemenea copiilor etc) și intersectîndu-le cu ideea Raiului pînă la Parusie, ar rezulta că după Judecata Universală chiar și unii din Rai își vor perde mîntuirea. Este?
Totuși Hristos ne spune:
Cu adevărat însă spun vouă:
Sunt unii, dintre cei ce stau aici, care nu vor gusta moartea, până ce nu vor vedea împărăția lui Dumnezeu.
Iar dacă Eu, cu degetul lui Dumnezeu, scot pe demoni iată
a ajuns la voi împărăția lui Dumnezeu.
Și fiind întrebat de farisei când va veni împărăția lui Dumnezeu, le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut. Și nici nu vor zice: Iat-o aici sau acolo. Căci, iată,
împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru.
Dar poate părintele face diferență între Împărăția Cerurilor și Împărăția Lui Dumnezeu.
Citat:
Acum ai citit ce este Imparatia Cerului. Am dat un exemplu cu sfanta Tecla. Ce ai observat? Copilul acelei pagane era in Iad, desi nu avea niciun pacat. Dar toti avem la nastere un pacat, urmarile pacatului stramosesc. Tocmai de aceea este Botezul, sterge acest pacat, asa omul a capatat mantuirea. Trebuie sa intelegem ca mantuirea fara botez este erezia lui Pelagius, care spunea ca nu e nevoie neaparat de botez, omul se poate mantui si numai cu faptele, eventual credinta. Aceasta invatatura nu o au nici macar neoprotestantii si protestantii, care resping si ei pelagianismul si semipelagianismul. Desigur, au ajuns sa exagereze, spunand ca omul nu poate face nimic fara har, pentru ca e cazut de tot.
|
Prefer să rămîn sceptic cînd aud de copii în Iad. Pentru mine Sfînta Tradiție este alcătuită din scrieri fundamentale, puternice, lăsate de Sfinții Părinți cu autoritate, în care nu e loc de povești cu copii trimiși dracului, scuze pentru exprimarea plastică. Pentru că dacă Iadul e împărăția celui rău, acei copii vor fi cumva îngroziți de duhurile necurate. Pentru care motiv? Tu ți-ai lăsa copilul să vadă un film de groază, unul care nu se mai termină niciodată?