Citat:
În prealabil postat de catalin2
Daca nu ma crezi pe mine citeste un articol ortodox despre mantuire, ce inseamna ea. Mantuirea este ajungerea in Rai, nu doar sfintii desavarsiti ajung in Rai, pentru ca ar fi foarte putini.
|
O fi acest Rai identic cu Împărăția Lui Dumnezeu sau cu Împărăția Cerurilor? Nu aș zice. De ce? Deduc ideea din mai multe surse:
1. Hristos îi răspunde tîlharului că astăzi vei fi cu Mine în Rai, pe cînd rugăciunea a fost pentru Împărăție. Cred că nu au fost accidentale nici întrebarea, nici răspunsul, ca noi să deducem diferența.
2. Tîlcuirea oficială la cererea ”vie Împărăția Ta” este ”să vină Duhul Tău Cel Sfînt”. Deci Împărăția Lui Dumnezeu este comuniunea deplină cu El întru Duhul Sfînt, fapt accesibil numai celor desăvîrșiți, nu și celor mîntuiți la limită. Vezi fericirile, unde se prezintă diferite niveluri la care putem ajunge, de la moștenirea pămîntului pînă la vederea Lui Dumnezeu față către Față.
Citat:
O sa iti adresez eu cateva intrebari? De ce a venit Iisus? De ce nu se puteau mantui dreptii din Vechiul Testament, multi din ei avand multe virtuti? De ce e nevoie de Botez si Sfintele Taine?
|
Hristos a venit să repare ce a stricat Eva la început.
Drepții nu au avut acces la Împărăție din cauza păcatului strămoșesc, care îi despărțea de Sfințenia divină. Totuși există cele două excepții ale lui Ilie și Enoh care au fentat chiar moartea prin bunăvoința Domnului. Ei nu au ajuns în zona de Iad a lui Avraam.
Sfintele Taine sînt pași obligatorii pentru ca omul să poată atinge desăvîrșirea și chiar mai mult de atît. Fără Botez e clar că nu avem intrare în Împărăția Lui Dumnezeu, fără Împărtășire e clar că nu putem avea viață adevărată în noi șamd. Cu toate astea majoritatea oamenilor care au trăit și vor trăi pe Pămînt nu au avut acces la un preot care să-i boteze, la BO care să-i înalțe către Dumnezeu prin cateheză, Taine, slujbe etc. Nu-mi spune că se duc automat în Iad pentru că s-au născut într-o zonă geografică sau într-un timp nepotrivit.
Citat:
Nici macar in ecumenism nu se spune ca nu e nevoie de har si Botez (pentru ca si protestantii au aceste invataturi). De aceea s-a inventat invatatura cu ramificarea harului.
|
De har e nevoie, dar cu Botezul rămîne de văzut. Ideea că Raiul e ceva mai jos de Împărăția Cerurilor ar putea să fie un răspuns la problema lipsei Botezului la poate 90% din umanitate. Subliniez că vorbesc doar despre cei care nu au acces la Botez, nu despre noi cei care avem biserici și preoți la tot pasul.
Citat:
Spunem ca Iisus a venit sa aduca mantuirea, pentru ca cei din Vechiul Testament nu s eputeau mantui din cauza pacatului stramosesc. Botezul tocmai asta face, sterge urmarile pacatului stramosesc, credinciosul putand primi astfel harul mantuitor.
Ce spun eu gasesti in orice articol ortodox, daca cineva cauta pe net.
|
Dacă aș crede așa ceva, ar însemna să fiu de acord că orice om născut după venirea Lui Hristos și care nu a fost destul de norocos să aibă parte de cunoștința Adevărului, de Botez și de toate celelalte va ocupa implicit și pentru totdeauna o existență tristă, inferioară, nefericită, chiar relativ suferindă, chinuitoare. Deci nu pot fi de acord cu lucrul ăsta.
Citat:
Repet, toata invatatura crestina este despre mantuire si conditiile mantuirii. Adica sa facem aceste lucruri ca sa ne mantuim, sa nu facem celelalte ca sa nu ne mantuim. Si daca cineva nu face asta nu se mantuieste. Nu suntem nestiutori, aceia sunt agnostici. Altfel de ce spune sa nu ucizi sau sa nu furi, daca nu stim nimic?
Copiilor nebotezati li se face slujba de inmormantare? De ce? Si unui pacatos, dar botezat i se face slujba. Doar sinucigasilor nu li se face slujba.
Nu ai participat la discutie d ela inceput, am dat si citate despre acest lucru.
Preasfințitul Ciprian Câmpineanul: "După Sfinții Părinți, acești copii nu au avut cum să păcătuiască, ca să sufere din motive personale, ci doar moștenesc, în virtutea solidarității cu firea umană, a protopărinților noștri Adam și Eva, păcatul strămoșesc. Orice om se naște cu aceste consecințe ale păcatului strămoșesc. Acesta este șters prin Taina Sfântului Botez, dar asta nu înseamnă că nu rămân afectele, rămân în ființa umană consecințele sale ca predispoziții spre păcat. După Sfinții Părinți, acești copii nu suferă chinurile iadului. Mi-aduc aminte o formulă pe care o învățam noi la ora de dogmatică: "Nu se împărtășesc de lumină, dar toți se cinstesc cu liniștea". Așa au trăit și drepții Vechiului Testament, care nu s-au împărtășit de lumina dumnezeiască, până nu a coborât la iad Domnul nostru Iisus Hristos. Drepții Vechiului Testament nu au suferit de chinurile iadului (înțelese ca stare de întristare, de singurătate), dar nu s-au împărtășit de lumină, în schimb, s-au împărtășit de o pace, de o liniște sufletească."
|
Adică, zici tu preluînd de la el, copiii mici morți înainte de Botez ajung într-o parte a Iadului unde nu este chin. Ei bine, eu prefer să cred și să sper că ei ajung într-o zonă a Raiului unde fericirea nu este deplină. :)
Singur Dumnezeu știe exact ce și cum e Raiul, Iadul, ce-i pămîntul celor blînzi, ce fel sînt chinurile păcătoșilor, cine se va mîntui și cine nu. Noi
toți sîntem doar niște ghicitori, ca niște chiori umblînd în semiîntuneric, niște simpli dătători cu părerea - să mă ierte Sfinții. Cred că știi pe ce verset mă bazez cînd spun asta.