View Single Post
Vechi 04.09.2013, 09:57:21
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
În opinia mea, psihologia este o știință autentică, o știință care, prin obiectul ei de studiu, se apropie de teologie și filosofie. Această disciplină, încadrată în categoria științelor socio-umane, este, ca și toate celelalte științe, demnă de luat foarte serios în considerare, căci a apărut ca urmare a studiului îndelungat al multor cercetători preocupați de sufletul omenesc.
Am avut bucuria de a comunica personal cu mai mulți psihologi credincioși, psihologi creștini ortodocși, care contribuie la recuperarea psihologică, socială și chiar duhovnicească a multor persoane singure, dezorientate, care au trebuință urgentă de ajutor.
Am toata stima pentru psihologii care-si dedica viata ajutarii aprapelui cu altruism, in vederea apropierii de Dumnezeu.

Citat:
Acești psihologi și-au pus toate cunoștințele în slujba lui Hristos și, cu siguranță, țin seama de scrierile Sfinților Părinți. Atenție: avem inclusiv pe forum câțiva psihologi credincioși (domnul profesor Ioan Cezar și doamna psiholog care-și spune heaven); să nu-i întristăm prin generalizări nejustificate la adresa științei pe care o practică spre slava lui Dumnezeu și spre binele semenilor!
Apoi, daca ei stiu ca sunt psihologi crestini si nu se regasesc in criticile aduse psihologilor in general, ne vor ierta crestineste pe noi, cei care incercam sa descoperim ,,tainele'' psihologiei.

Citat:
Cred că psihologia nu este la concurență cu teologia patristică, ci psihologii de astăzi sunt discipoli ai Sfinților Părinți, întocmai ca și teologii!
Eu n-as baga mana in foc cu atata usurinta pentru nimeni.
Nu spun ca nu exista psihologi crestini, dar acuzele reciproce pe care si le aduc psihologii si teologii ne obliga sa fim circumspecti:

Psihologii ii acuza pe teologi de dogmatism si intoleranta la reprosuri si de perimare. Adica teologii s-au cam demodat!!!

Teologii ii acuza pe psihologi de aroganta, imoralitate si egoism (dorinta de a-i cunoaste pe oameni pentru a-i putea controla). Una e sa ajuti omul cu toata bunavointa si sa uiti, ca si duhovnicul, ce ai vorbit cu el si alta e sa-l controlezi si sa te consideri un dumnezeu care face si drege. Apoi actul medical fiind monitorizat, automat omul devine un client sau un fost client, cu sens ironic. In aceasta stiinta nu se investeste prea mult pentru a asigura personal competitiv, astfel ca am cunoscut persoane cu un nivel intelectual modest care dupa un an de facultate la psihologie isi castigasera o aroganta teribila, priveau intreaga lume ca pe niste clienti manevrabili. Nu spun ca nu exista si exceptii.

Citat:
Domnul Ioan Cezar spunea foarte frumos că psihologia este o slujitoare a teologiei. Cred că s-ar putea spune și că, de fapt, psihologia și teologia modernă, împreună, sunt slujitoarele teologiei patristice... sau așa ar trebui să fie.
Daca suntem de acord ca teologia patristica e demodata, da, atunci trebuie sa vina psihologia sa ne ajute s-o modernizam... Teologie moderna e ceva cam fara Dumnezeu, e ecumenism, nu prea mai e teologie. Pacat ca psihologia poate fi implicata atat de usor si intr-un joc murdar. Pentru ca teologia moderna si psihologia sa fie slujitoarele teologiei patristice trebuie s-o pretuiasca, nu s-o considere demodata!

Citat:
Cred că, folosindu-ne de un cuvânt al Sfântului Maxim Mărturisitorul, putem afirma că psihologia nu este nici rea, nici bună în sine, ci poate avea efecte pozitive sau negative, în funcție de modul în care o practicăm.
Cu aceasta afirmatie sunt de acord.
Reply With Quote