Citat:
În prealabil postat de antoniap
1. Cunoasterea de sine in psihologie cultiva mandria...
2. E greu sa construim daca temelia nu e Hristos. De fapt, Hristos este Cel care intervine in viata noastra si ne ajuta sa facem voia Sa. Nici preotul nu poate face singur nimic, ci doar sa ceara ajutor pentru a ne povatui corect si sa se roage pentru noi.
6. Intr-o epoca in care se tinde spre o lume fara Dumnezeu, mantuirea este lasata de obicei in grija preotilor.
7. Psihologia nu opereaza cu notiunea de pacat. Asertivitatea, empatia si alte concepte de acest fel dirijeaza relatiile interumane astfel incat porunca evanghelica a iubirii aproapelui sa fie partial indeplinita, dar fara implicarea lui Dumnezeu.
8. Psihologia ar putea fi slujitoarea Bisericii daca ar fi fundamentata pe baze crestine si ar dispune de personal crestin si de concepte si practici crestine.
|
1. Ai vrea, te rog, să susții afirmația? Adu, te rog, unul-două argumente. (Fără argumentare e vorbă-n vânt și, mă tem, chiar calomnie gratuită.)
2. Parțial de acord. (Preotul are o putere mult mai mare.)
6. Nu reușesc să înțeleg bine, sorry... Oare nu preoții (păstorii) se îngrijesc, în primul rând, de mântuirea credincioșilor? Cu atât mai mult cu cât lumea e tot mai depărtată de Dumnezeu: cine să aibă această sfântă slujire dacă nu, mai întâi, preoții lui Hristos?
7. Păcatul nu este, într-adevăr, un concept psihologic. Ci unul duhovnicesc.
Termenul are sens doar în cadrul relației dintre om și Dumnezeu.
Or, această relație nu face parte din domeniul de studiu expres al psihologiei (care e mult mai modest), ci din aria, evident, a Teologiei și a Bisericii.
În ce privește porunca iubirii aproapelui, majoritatea școlilor și curentelor psihologice NU o încalcă ci, dimpotrivă, o cultivă. Fie și indirect.
Cugetă, de voiești, la consilierea cuplurilor care nu se înțeleg și vor să divorțeze; la psihoterapia tulburărilor de caracter care implică numerose acte antisociale; la sprijinirea dezvoltării morale; la cultivarea ascultării active ca abilitate a oricărui om; la asertivitate și empatie (contra agresivității și indiferenței față de aproapele); la psihologia organizațională care intervine când apar conflicte insolvabile între membrii unei comunități constituite în jurul activității numite muncă; la consilierul școlar care are de luptat cu nenumărate acte antisociale; la consilierul din tribunale care îi ferește pe minori să devină victimele unor părinți evident iubitori de ei înșiși iar nu de copil; la umanizarea actului medical (adeseori rece și inuman, de-a dreptul sadic - iar aici intervine psihologia medicală) și la multe altele....
Spui, însă, că "fără implicarea lui Dumnezeu". E discutabil... Depinde de la om la om, de la situație la situație. Un lucru e cert: psihologul nu are ca scop expres și imediat îmbunătățirea relației omului cu Dumnezeu (acest scop ține de duhovnicie, de Teologie și Biserică) și nu solicită explicit implicarea Duhului Sfânt în relația terapeutică. Nu o solicită în prezența clientului (dar o poate face în taină), excepție făcînd, poate, domeniul psihoterapiei ortodoxe.
Când spunem "fără implicarea lui Dumnezeu" - oare sugerăm că psihologul Îl alungă pe Dumnezeu din viața clientului? Dacă facem această afirmație gravă, cred că păcătuim prin minciună.
Atenție! Ca și șoferitul, ca și brutăritul, ca și domeniul poștei și telecomunicațiilor, ca orice alt domeniu care se circumscrie unei bresle și unei meserii, psihologia este în mare parte o știință cu un conținut neutral față de polemicile care se țin lanț în jurul credinței. Nu este interesată să participe la dezbateri de genul acelora pe care le poartă credincioșii din diverse confesiuni. Nici nu slujește preoțește. Nu e treaba psihologului. Precum nici a șoferului nu este, nici a brutarului, nici a poștașului ori telefonistei, nici a coafezei, nici a constructorului de case, nici a contabilului, nici a ministrului comerțului, nici a pictorului și nici a zugravului. Și pentru aceasta noi le reproșăm lor că "lucrează fără Dumnezeu"? Depreciem toate domeniile de activități omenești în care nu se invocă încontinuu Duhul Sfânt?
Cum vine asta?
Apoi, să îl luăm ca exemplu pe Sfântul Luca al Crimeii: neurochirurg, nu făcea nici o operație fără icoana Maicii Domnului în sala de operații. Om evlavios, cunoaștem viața lui. Dar ce făcea în timpul serviciului? Opera pe cap cu... rugăciunea? Făcea trepanații și elimina tumori cu ...Duhul Sfânt?
Oare nu, mai degrabă, își vedea omul de treaba lui, în baza cunoștințelor medicale din domeniul său, avînd totodată credința că Domnul îl va ajuta, după Voia Lui cea milostivă?
La fel și psihologul: își face treaba lui, în baza cunoștințelor despre mintea omenească, sperînd că roadele muncii sale vor fi pozitive: dezvoltarea stihiilor sufletești, personalitate sănătoasă și creativă (capabilă de a rezolva probleme, atât cât e omenește cu putință), relații interumane de apropiere și constructive etc. etc. etc.
8. Același patern de gândire: șoferia ar putea fi slujitoarea Bisericii dacă ar dispune de personal creștin și dacă ar fi fundamentată biblic etc.... Hai, Antonia, că devenim comici!...
În realitate, tot ceea ce concură la atingerea obiectivelor Bisericii, direct sau indirect, este /devine un slujitor al Bisericii.
Dacă punem pe Hristos în centrul vieții noastre și în centrul lumii, atunci putem găsi cum până și dracii ar putea să fie, în felul lor nenorocit, slujitori ai Bisericii. O spun adeseori Părinții, arătînd cum întoarce omul credincios, prin Pronia Domnului, răul în bine, spre mântuire și spre slava lui Dumnezeu.
Dar dacă nu punem în centrul vieții noastre pe Hristos, dacă universul nu este în inima și cugetarea noastră Hristocentric - atunci vom găsi mereu că X sau Y sau Z nu slujesc Bisericii. Dar noi slujim, desigur....
Așa pățim când Domnul nu ne-a lăsat duhul de pocăință (pesemne din pricina mândriei și păcatelor noastre strigătoare la cer): vedem răsturnat o mulțime de lucruri și nu mai găsim pe nimeni vrednic să slujească Bisericii, exceptînd propria persoană și alți câțiva "aleși"...