Citat:
Īn prealabil postat de Lucian008
Genul asta de abordare este straina de spiritul ortodoxiei. Exista intr-adevar preoti cu darul inainte-vederii si l-au primit pentru ca au o anumita inaltime duhovniceasca si au discernamantul de a folosi ceea ce Dumnezeu le dau asa cum se cuvine. Dar a cauta noi astfel de persoane pentru a ne satisface "grijile marunte si problemele vietii cotidiente" e o alta forma de a cauta vrajitoare. Adica nu mai cautam ghicitoarele pe la tigani incercam sa ne transpunem superstitiile in invatatura crestina.
|
Citeste Viata si minunile Sfantului Lavrentie de Cernigov. Cteste si despre modul cum relationa cu ucenicii parintele Arsenie Boca si multi alti duhinvnici mari. Mergi si le ceri cuvant de invatatura, nu le ceri sa-ti ghiceasca. Daca Dumnezeu le descopera ceva special pentru tine, e bine, daca nu, nu. Astfel de duhovnici trebuie cercetati pentru sfat in probleme mari ale vieti, nu pentru griji marunte.
Eu, de exemplu, m-am dus la astfel de preoti. De obicei, nu le-am cerut nimic special, ci doar un cuvant de invatatura. In general se supara si ei daca mergi la ei ca la ghicitori. Le-am mai cerut sa ma lamureasca in probleme de credinta. Rar am mers cu probleme strict personale, in general, in probleme mari care presupuneau un mod special de a ma raporta la ele, o binecuvantare etc.
Uneori, chiar fara sa cer, am primit sfaturi care mi-au fost de mare folos. Poate ca am o patima pe care eu n-o vad. Daca-mi spune cineva la timp, poate ca ma corectez. Unde sa mearga omul cand are o problema mai deosebita? La psiholog?
Chiar cand citesti scrisori de la duhovnici adresate fiilor duhovnicesti, vezi ca aceste daruri al discernamantului si al inainte-vederii sunt folosite ca medicamente duhovnicesti.