View Single Post
  #33  
Vechi 18.07.2013, 16:38:37
Nastya
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Parascheva16 Vezi mesajul
Judecati gresit. Nu poti sa judeci Evul Mediu cu legile de acum. Inainte, da, conducatorul tarii avea dreptul la viata si la moartea supusilor sai. Era sabia Domnului. Lua asupra lui toate pacatele tarii. Si in acelasi timp, avea si misiunea sa isi mantuiasca neamul. Vlad Tepes nu a omorat asa din placere, ci ptr. ca tradarea de tara si nelagiuirile au napadit tara. Cei mai multi omorati au fost boierii. Stefan cel Mare si Sfant, desi un om bun si bland, a fost nevoit si el sa pedepseasca cand a fost nevoie.

Fiecare Imparat, rege, voievod a condamnat la moarte sau la inchisoare, inclusiv cei care au devenit Sfinti. Aveau acest drept.

(ps. Vlad Tepes a fost crestin-ortodox.
ps.2 Nu cred ca wikipedia este cea mai buna sursa ptr. a cunoaste istoria Romaniei, mai ales istoria Evului Mediu.)


Cine-i dadea domnitorului (oricare ar fi el) dreptul de viata si de moarte? E ceva scris in Sfintele Canoane ale Sfintelor Sinoade Ecumenice? Daca da, va rog sa ma scuzati.

In Biblie, in Noul Testament, sigur nu scrie nicaieri ca trebuie sa ridici sabia si sa tai si sa omori oameni.

Extinzand gandirea intelegatoare, inseamna ca suntem de acord si cu „dreptul la prima noapte” („ius primae noctis”) practicat (se pare, daca nu a ramas doar la stadiul de legenda, poveste) de nobilimea de prin vestul Europei?

Asta nu e crestinism. Daca-i binecuvantam pe domnitorii romani care au tras in teapa sau si-au omorat adversarii „politici” (adunandu-i pe la ospete si pe urma dandu-le foc etc.) de ce ne suparam si ne indignam cand vorbim/scriem despre inchizie? Care-i deosebirea? Totul se intampla tot in evul mediu. Numai ca inchizitia era la cei inchinatori de la stanga la dreapta.

De ce judecata(aprecierea)este diferita, selectiv favorabila domnitorilor romani?

Ce inseamna doamna, va rog frumos, Sabia Domnului? Cum putem sa asociem numele lui Dumnezeu cu crimele?
Mantuitorul Hristos S-a jertfit pe sine nu i-a jertfit pe altii.
Si atunci?

Cum putem sa acceptam asemenea ticalosii? Puteti sa va ganditi "crestineste" ca un om, oricat de decazut ar fi fost, moare in decurs de cateva zile cu dureri cumplite, uscat de sete etc.?

Va puteti iamgina (pe dumneavaostra insiva) privind scena strapungerii corpului omenesc de o teapa (puteti vedea asemenea obiecte de tortura pe la muzee) dar nu oricum: o teapa bine ascutita, unsa cu osanza, trecand astfel incat niciun organ vital sa nu fie distrus; de ce? din mila? NU. Doar ca omul sa moara cat mai lent si in chinuri cat mai mari.

Mai auziti cumva cuvantul Mantuitorului Hristos cand era chinuit, scuipat, baitjocorit, fara vina:"Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac"!?

Mai auziti cumva cuvantul Mantuitorului Hristos adresat talharului pocait: "Maine vei fi cu mine in Rai!"

A sters cumva, cineva, cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos:

<<Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.
Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii. >>(Ioan 13:34-35)

<<Imbracati-va, dar, ca alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, cu milostivirile indurarii, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga-rabdare,
Ingaduindu-va unii pe altii si iertand unii altora, daca are cineva vreo plangere impotriva cuiva; dupa cum si Hristos v-a iertat voua, asa sa iertati si voi.
Iar peste toate acestea, imbracati-va intru dragoste, care este legatura desavarsirii.>> (Coloseni 3:12-14)


De cand robul condamna in locul lui Dumnezeu, cel care are dreptul sa o faca?
Credeti ca Dumnezeu se bucura cand vedea ce face un rob al sau? Unde mai e posibilitatea de indreptare pe care Dumnezeu Creatorul ne-a da tuturor?

Daca cititi Sf. Nicolae Cabasila, Talcuirea dumnezeiestii Liturghii:

<<Dar adevarul insusi este si judecata si dreptate. De ce? - Pentru ca Mantuitorul, inlaturand pacatul si zdrobind pe diavolul n-a facut aceasta prin forta, adica n-a biruit prin taria trupeasca, ci prin judecata si prin dreptate, dupa cum a zis Psalmistul: "Dreptatea si judecata sunt temeliile tronului Tau" si dupa cum si noi in tribunale biruim pe potrivnicii nostri prin hotararea judecatorilor. De aceea zice Domnul: "Acum este judecata lumii acestei, acum stapanitorul veacului acestuia va fi aruncat afara". Stiind acestea, Fericitul Dionisie (Areopagitul) zice ca netarmuita iubire de oameni a bunatatii dumnezeiesti a nimicit puterea cetei apostatice, adica a demonilor asupra noastra, nu pentru ca ii este superioara in putere, ci pentru judecata si dreptate, dupa cum graieste cuvantul predat noua in chip tainic. Asadar, noi cantam in acest imn nu numai mila si adevarul, ci si dreptatea si judecata lui Dumnezeu.
De aceea Psalmistul continua: "Ca drept este Domnul Dumnezeul nostru si nu este nedreptate intr-Insul". Iar ceea ce a spus mai inainte: "Bine este a vesti dimineata mila Ta si noaptea adevarul Tau...", insemneaza ca trebuie sa laudam pe Dumnezeu nu numai ziua ci si noaptea. Caci aici dimineata si noaptea sunt tot una cu "in toata vremea", cum gasim in alt psalm.”Dar adevarul insusi este judecata si dreptate.
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...fon-82677.html
Reply With Quote