View Single Post
Vechi 14.07.2013, 15:34:31
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Bun, am inteles, fiind atat de avansata acum in viata duhovniceasca nu mai ai nevoie de autoritatea sfintilor, ai devenit tu insuti o astfel de autoritate, suficienta in sine si de sine.

Nu e gresit sa apelezi la o autoritatea corecta, gresit este sa apelezi gresit la autoritatea corecta.

Iar asta se leaga de:

In primul rand, eroarea cea mai crasa, care probabil pentru tine este un act de inalta gandire izvorata dintr-o viata spirituala pe masura, este faptul ca diavolul nu ducea lipsa nici de "imaginatie" nici de "originalitate" (ba chiar dimpotriva) atunci cand a incercat sa-l ispiteasca pe Hristos cu Scriptura.

Ci pur si simplu, a apelat la o autoritate, cea mai inalta autoritate la care avea acces, binenteles dandu-i o intorsatura convenabila, practic falsificandu-i intelesul original si utilitatea reala, lucru care nu i-a scapat Fiului lui Dumnezeu.

Iar tu, talcuiesti toata povestea prin slaba intelegere dovedita de notiuni ca "originalitate" si mai ales "imaginatie" care se potrivesc cu spiritualul ca nuca in perete ca sa nu mai vorbesc de specific-adolescentinul "plictisitor".

Si binele si raul pot cunoaste nenumarate variatiuni si in egala masura pot fi reduse la aceleasi notiuni morale de baza.

Nici unul nu e mai plictisitor decat celalat, sau in egala masura pot fi ori unul ori altul - dar dupa orientare sufletului omului.

Uite, iti poate confirma char colegul Theodor, a carui convingeri sunt o compilatie de crezuri partial adevarate si diverse erezii, nimc din cale afara de original - dar lui ii ofera satisfactia personala.
Implinire spirituala sigur nu, dar in orice caz, se declara mai plictisit de crestinismul "standard", oficial decat de propria creatie, apropo de subiectivism si "diversitatea" pe care tii sa o pui musai, cvasi-nediscriminat intr-o lumina pozitiva.

Si da, intr-un fel, dupa definitia ta, vorbeste de (relativ) acelasi Dumnezeu.
Hey, bro, ce ma bagi in povestea asta? :) Ce treaba am eu cu crede colega Laura? A propos de implinirea data de invataturi, auto- sau alo-compilate: in viata mea nu m-am simtit mai bine. Stiu ca totusi nu e vorba de ceva "inalt spiritual", dar chiar nu ma intereseaza. Pe mine ma interesseaza adevarul, in primul bazat pe logica si critica istorica. Nu am chef de o banare, dar totusi iti pot spune ca, daca imi privesti cu atentie partea mai noua a semnaturii, aia in romina, o s aintelegi perfect la ce m-am referit. Citeste tipi ca Adolf von Harnack. Confortul dat de stupul ideologic nu e acelasi lucru cu evolutia spirituala. Nu am pretentia ca am ajuns la un adevar, ci doar ca am ajuns la concluzii care ma satisfac si ma ajuta. Mental, daca vrei, sau , definind mai ingust, intelectual. Restul e ceva ce m-am straduit cinstit multa vreme sa adopt si sa cred, dar pur si simplu nu merge, excat ca o relatie intre oameni mai putin compatibili decit nuca in parete. Adica restul e poezie mistica si spirit de grup de o banalitate etologica cu adevarat colosala.
Reply With Quote