Citat:
În prealabil postat de AlinB
Deci, sa inteleg ca tu vrei sa asimilezi diferentele dogmatice romanocatolici-ortodocsi cu diferentele de stil si exprimare din Sf. Scriptura?
Nu stiu unde vezi tu complementaritate sau "nuante"
Eu vad un conflict de idei destul de acut, doua pozitii ireconciliabile.
Iar daca asta e "minunat"...
Inca o data intreb, incerci sa asimilezi romano-catolicii cu un "madular" al Bisericii?
Si cu care l-ai asemana?
Ei se cam vor capul (sau cel putin Papa), esti dispusa sa-i acorzi acest loc?
|
Orice v-aș spune, dvs îmi răspundeți aducând în discuție diferențele dogmatice interconfesionale...
M-am referit la faptul că fiecare dintre noi, cei care împărtășim aceeași credință, experiază într-un mod unic relația cu Dumnezeu. Experiențele duhovnicești, simțirea permanentă a lui Hristos în inimă, minunile tainice, care nu țin de viața biologică sau psihologică, ci duhovnicească, toate acestea nu se pot descrie, nu se pot defini, nu se pot formula într-o carte de instrucțiuni, ci se cunosc treptat, prin trăire personală. Ceea ce se petrece între sufletul dvs și Dumnezeu este o taină, este o nuntă mistică asemeni celei din Cântarea Cântărilor... și această viață a dvs întru Hristos diferă de a mea și nici unul dintre noi nu simte în mod identic cu N.Priceputu etc etc. De aceea, fiind diferiți și trăind o credință care nu-i ideologie, ci relație între Subiectul divin și subiectele umane, între Persoana supremă (de fapt, Persoanele supreme) și persoanele cărora Persoana supremă le-a dăruit calitatea uimitoare, minunată și neverosimilă de a-I fi parteneri de dialog, de aceea exprimăm în mod diferit ceea ce credem (și nu mă refer la diferențele dogmatice, fiți liniștit).
Nu mă credeți?
Întrebați, duminică dimineață, 10 credincioși din parohia dvs ce sentimente și ce gânduri au avut în timpul Sfintei Liturghii (în afară de acelea nedorite, fără legătură cu Taina săvârșită și care ne ispitesc unori pe fiecare dintre noi). Alegți 10 persoane de aprox. același nivel cultural și, eventual, de vârste asemenănătoare și rugați-i să vă împărtășească, în câteva fraze, experiențele duhovnicești trăite la Liturghie.
Veți vedea că nici un răspuns nu va fi identic altuia, dar toate, absolut toate vor fi convergente prin conținut, vor cuprinde același mesaj despre Hristos Cel prezent în noi și-n mijlocul nostru, în Euharistie și pretutindeni.
Acum poate m-am făcut înțeleasă mai bine?...
Da, între noi este "conflict de idei" (aș prefera termenul polemică, sau schimb de idei și opinii, dar fie cum spuneți dvs), dar toți avem, totuși, ceva esențial în comun:
CREDEM ÎN ACELAȘI UNIC DUMNEZEU. Atât dvs și cei care vă-mpărtășesc opiniile, cât și noi, cei ce ne exprimăm mai "poetic" (pentru a vă cita) vrem să-L mărturisim pe Dumnezeu și credem că de dragul Lui gândim așa sau altfel.
De exemplu, Cătălin2 este convins că, scriind contra ecumenismului în absolut toate mesajele, apără dreapta credință și, pe de altă parte, domnul profesor, N.Priceputu, MariS ș. a. Îl mărturisesc pe Hristos cu la fel de multă convingere, entuziasm și înflăcărare, doar că-n modalități foarte diferite.
Nu-i minunat că toți suntem ai Lui?
Ne contrazicem între noi?
Tocmai scria domnul profesor Cezar despre cei 3 copilași ai domniei sale, care se sunt geloși unul pe altul, revendicându-și fiecare dintre ei doar pentru sine dragostea tatălui lor.
Oare asta-i face mai puțin frați? Nu cred. :)
Așa suntem, mulți și feluriți fii ai Aceluiași Tată ceresc, Care privește, poate, zâmbind cu îngăduință (dacă-mi este permisă această antropomorfizare), văzând copilăreștile noastre dispute pe teme religioase de pe forum și din viața reală. Uff! Dar ne iubește așa cum suntem, că doar, atunci când ne-a inventat, știa că așa vom fi și asta nu L-a împiedicat să ne creeze cu iubire. :)