View Single Post
  #105  
Vechi 10.07.2013, 20:09:15
laurastifter laurastifter is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2008
Locație: România
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.357
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Nu putem lăsa genul ăsta de poezie, pentru că e însăși poezia Scripturii, a Tradiției și a Bisericii.
Dar raționalismul nu înțelege limba poeziei, pe care o confundă cu manelele și versificările.
Poezia e duh gingaș, dincolo de grosolăniile limitative și zdrobitoare ale minții trufașe.

Relativismul dogmatic, numit așa de antiecumeniști, este după mintea mea astfel:
a) fie expresia refuzului unui om care a cunoscut BIserica și pe Hristos de a purta jugul Celui Blând și Smerit cu inima;
b) fie expresia unui început de drum în Biserică, omul nefiind încă lămurit ce e cu el și cu Dumnezeu.

Dar chiar și între oameni cu credință tare și bine roditoare, apar deseori interpretări subiective, accente diferite, coloraturi aparte care fac ca Părintele Stăniloae, de pildă, să nu fie Părintele Galeriu sau Părintele Bartolomeu Anania etc.

Oameni diferiți aleargă la duhovnici diferiți, printre altele și datorită unor nuanțe care îi diferențiază și pe unii (duhovnicii) și pe alții (credincioșii) între ei.
Chiar și aici pe forum, să zicem că eu mă simt foarte apropiat în gândire și trăire ortodoxă de N.Priceputu și MariS_, precum și de Pelerinul și de sora Nutucutu. Avem puncte comune, e indiscutabil, însă nu suntem nici pe departe identici, în nici o privință.
Iar dacă nu suntem identici, ar trebui să scot securea la ei și să le cer să fie ca mine în credință? Ce, nu-i îndeajuns că suntem iubitori unii cu alții, măcar că suntem respectuoși și iertători reciproc? Și că ne completăm opiniile, uneori purtînd mici polemici cu gândul că suntem pe Cale, încă, iar nu depozitari deja ai Adevărului?

Valorile moralei creștine, de care pomenești, sunt bine și clar formulate. Le știu și copilașii, nu-i problemă, că bunicuțele nu încetează să le turuie, zi și noapte.
Dar egoismul, disprețul, răutatea, îngâmfarea, brutalitatea și stângăciile în dialog, ș.a.m.d.
fac ca aceste valori să rămână agățate pe un colț de cer, departe foarte de evenimentele dintre noi.
Să punem deci valorile moralei creștine mai între noi, mai la sol. Și să continuăm exercițiile de dialog ale acceptării alterității, cu iubire, cu gândul și râvna de a deprinde cât de cât iubirea, pentru început.

Așa e poezia asta numită viață de om creștin.
Dacă nu mă înșel, ea se sprijină tare inclusiv pe dogmatică. Ia cercetează nițel, și vei vedea chiar în dogmatică temeiul poeziei vieții creștinilor.
Le-aș propune celor care mă acuză de "relativism" pentru că mă bucur și mă mir de taina unicității fiecăruia dintre noi, le-aș propune să mediteze la următoarea întrebare simplă:
din ce motiv, oare, între cărțile Sfintei Scripturi există diferențe foarte ușor observabile, în funcție de autorii lor?
De exemplu, între epistolele Noului Testament (redactate aprox. în aceeași perioadă și având același mesaj despre Hristos Cel răstignit și înviat) stilul literar și chiar unele dintre ideile Sfinților Apostoli Petru, Pavel, Ioan, Iacov și Iuda se deosebesc între ele destul de mult.
Oare nu aveau toți aceeași credință?
Sfântul Apostol Pavel spune: "deci ori eu, ori aceia așa propovăduim și voi așa ați crezut" (I Cor15, 11). Prin urmare, el recunoștea cu toată convingerea adevărul și caracterul revelat al mesajului celorlalți Apostoli, deși fiecare dintre ei îl transmitea într-un stil diferit și accentuând idei diferite. Îi recunoștea harul apostolic lui Petru, deși, la Antiohia, avusese cu el o... polemică pe teme de credință (Gal2).
De ce-n Scripturi există o varietate atât de mare de genuri literare... de la poezie (Psalmi și alte multe pasaje și scrieri întregi cu un caracter poetic, de o deosebită valoare literară), până la scrieri profetice, apocaliptice (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul, dar și anumite pasaje din V T aparținând genului literar apocaliptic), scrieri din lit. sapiențială, cărți istorico-narative, epistole etc?
De ce, oare, Duhul Sfânt nu le-a insuflat tuturor autorilor biblici să scrie fix aceleași cuvinte și definiții, fără a le lăsa libertatea de a transmite mesajul divin în stilul propriu al fiecăruia? De ce Dumnezeu i-a lăsat, cu alte cuvinte, să mărturisească mesajul revelat cu atât de multă... originalitate?
Aștept cu interes opiniile unor parteneri de dialog precum Cătălin, Alin sau Dragoș, care înțeleg credința într-un mod diferit unor useri precum domnul profesor Cezar, domnul N.Priceputu, domnul MariS ș. a.
Hristos în mijlocul nostru!

P. S. Faptul că aici, pe topic, s-au creat deja două tabere (pe de o parte, Cezar_Ioan, N.Priceputu, MariS, Vlad, Theodore și eu - sper că n-am uitat pe cineva -, iar pe de altă parte Cătălin2, AlinB, Dragos ș. a.) evidențiază tocmai ideea pe care încerc s-o susțin: aceea că aceleași realități (mai exact, aceeași credință) pot fi privite, înțelese, asumate, trăite în modalități diferite și, tocmai prin aceasta, complementare. Și inclusiv între cei care simt și trăiesc în modalități asemănătoare credința în Dumnezeu există diferențe de nuanță în gândire. :) Și asta este minunat!
"Dacă ar fi toți un singur mădular, atunci unde ar mai fi trupul?" - se întreba retoric Apostolul neamurilor cel care, într-un alt context, remarcase și faptul că "fiecare are de la Dumnezeu chemarea sa: unul așa, altul într-alt fel" (I Cor7, 9).
__________________
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17)
"Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul)
"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca

Last edited by laurastifter; 10.07.2013 at 20:18:51.
Reply With Quote