View Single Post
  #5  
Vechi 25.06.2013, 19:51:39
Nastya
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E foarte cunoscuta lucrarea, numai eu am citat-o de zeci de ori pe forum, nu cred ca e nevoie de citare, pentru ca oricum scrie ca sunt spusele Sfantului Serafim de Sarov si nu ale autorului.
Domnule Catalin,

Eu chiar nu vreau sa va supar; si nu vreau sa supar pe nimeni. Am obosit (e timpul sa ma odihnesc) sa simt aproape in permanenta aceasta reactie de respingere, sau de fronda, sau de...mai lasa-ne dom'ne in pace!

Eu nu am spus ca domnul (user name Cristibos) a postat textul ca si cum i-ar apartine. Am spus ca trebuia specificata lucrarea si site-ul de pe care s-a facut acest copy paste. Eu cred ca fiecare om poate, sau are dreptul sa citeasca textul partial sau integral, direct de la sursa.

Si eu am citat de multe ori din Sfantul Serafim de Sarov, dar am dat si sursa. Tocmai din acest motiv. Probabil acum se considera greseala. OK! Ma opresc.

Eu am invatat intr-o perioada in care regulile citarii erau foarte stricte si respectul pentru un autor era: respect. M-a depasit vremea si m-au intrecut obiceiurile. N-are sens sa tulbur apele.


Am mai vazut acelasi stil – de a scrie pur si simplu un text, ca si cum fiecare ar trebui sa stie despre cine este vorba, ca si cum fiecare s-a nascut cu cartea respectiva in maini sau cu leptopul de gat – si la alti forumisti. Daca vi se pare ca asa e corect, probabil dupa legile proprii ale forumului, atunci: va rog sa ma scuzati.

Am crezut – cu siguranta gresit – de cand am fost prima data pe forum, că rostul acestuia este de a ne lumina reciproc, de a invata unii de la altii, de a purta discutii despre credinta crestina, de a afla cum trebuie sa se poarte un crestin, care sunt valorile”morale”ale crestinismului, cum trebuie sa te rogi, cum trebuie sa te comporti in Biserica, de ce trebuie sa avem un duhovnic sau de ce nu trebuie sa alegarm dupa duhovnici ca fluturii din floare'floare…in discutii de la om la om, fara infatuare, fara sa dam lectii, fara sa ne suparam si sa aruncam cu pietre, dorindu-ne fiecare si pentru fiecare – in spirit crestin – castigul in duhovnicie.

Eu cred ca pe fiecare topic,ne comportam ca si cum tot omul care citeste (chiar daca atunci a aparut pe forum) ar cunoaste povestea de la bun inceput. Ce e asa de greu sau de grav daca spui, la sfarsitul textului: autorul, lucrarea (daca citezi direct din carte: editia, editura, pagina) iar daca ai copiat de pe net, site-ul???

Si e acel respect pentru autor pe care trebuie sa-l avem indiferent daca este vorba de un om obisnuit, de un alt coleg de forum, de un Sfant Parinte sau de un Sfant.

Mai ales, ca de multe ori, se amesteca textele si se fac tot felul de adaugiri sau taieturi, ca greu mai reusesti sa gasesti forma initiala (originala) a unei lucrari. Dumneavoastra probabil va amintiti despre textele pe care le-am gasit pe net (si le-am si comentat)din cartea „Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc”, cu multe nepotriviri, in functie de site-ul de pe care copiai.(Acele nepotriviri: taieturi din text, schimband total intentia/gandul Parintelui Arsenie Papacioc.)

Gasind de mai multe ori situatii asemanatoare pe forum si citind si articole in
care “autorul” uita sa spuna de unde a citat, ca si cum ideile i-ar apartine, acum inteleg de ce nu a existat o reactie clara fata de ideea de plagiat.

Acum inteleg de ce, anul trecut, cu prilejul mult discutatului plagiat la nivel mai inalt(care acum deja nu mai intereseaza pe nimeni) oamenii au trecut cu usurinta peste moment. Si nu s-au simtit mintiti, inselati sau furati.

Eu cred in continuare, ca un autor, oricare ar fi el, merita macar atat respect: sa i se recunoasca munca printr-o citare corecta.
Cu atat mai mult atunci cand citezi din gandirea unui Sfant.

Va rog sa ma scuzati pentru interventia care cu siguranta, nu este binevenita.
Reply With Quote