Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
Mă limitez la o singură apreciere: după opinia mea, nici unul dintre cei care au fost considerați aici pe forum ca fiind ecumeniști și iubiriști (și dau ca exemplu pe laurastifter, pe N.Priceputu, pe Maris_, uneori pe Mihailc și mă adaug și pe mine la listă în virtutea deselor dispute cu antiecumeniștii înverșunați) nu au nici în clin nici în mânecă cu ecumenismul. Nu promovează învățături greșite, nu atacă dogmele Bisericii, nu relativizează adevărul de credință, nu răstălmăcesc Crezul, nu interpretează în duh eretic Evanghelia, nu contestă autoritatea Părinților, nu minimalizează conținutul și valoarea slujbelor, nu strâmbă învățătura Bisericii privind Sfintele Taine etc. Atunci de unde conflictul de idei și acuza de ecumenism?
|
Această așa zisă acuză, care nu este în fapt o acuză, este făcută în general doar de câțiva utilizatori, ea nu este o chestie generală. Dincolo însă de promovarea unor stări, nu neapărat a unor învățături, dubioase din punct de vedere ortodox, ceea ce mă surprinde totuși nu este atât de mult ceea ce "combat" Cătălin sau antiecumenism, ci o stare în general de pasivitate și de toleranță față de ceea ce până nu cu mult timp în urmă era văzut în Biserica Ortodoxă ca fiind erezie, și așa mai departe. Pentru un ortodox, din punct de vedere autentic ortodox, nu este normală această stare de a te "bate cu palma pe burtă" împreună cu cei de alte credințe, fie ele și așa zis "confesional creștine". Această atitudine
laxistă, de toleranță greșit înțeleasă, în care se trec cu vederea ceea ce din punct de vedere ortodox se considera ca fiind erezie și cădere de la adevărata învățătură a Bisericii și chiar de la adevărata Biserică, această atitudine deci nu a fost specifică Ortodoxiei și de fapt nu este specifică nici în ziua de azi nici Ortodoxiei și nici ortodocșilor. Prin această
toleranță greșit înțeleasă, prin această
pasivitate la agresiunile spirituale și religioase ale heterodocșilor ori ale celor de alte religii practic nu se face decât să se inducă, cumva la nivel subconștient, că așa este normal să stea lucrurile, că nu este nicio problemă, că nu este afectată credința cea adevărată, că Biserica Ortodoxă chipurile nu ar fi primejduită. Inclusiv aici pe forum este cât se poate de evidentă atitudinea de
laxism, toleranță prost înțeleasă, pasivitate și nu este efect doar a stilului mai liber și mai tolerant al acestui forum; este vorba pur și simplu aproape de un
non-combat, așa ca stare generală, al ortodocșilor vizavi de eretici, sectanți, heterodocși, ceea ce repet, nu este ceva care să fi reprezentat vreodată Ortodoxia de-a lungul istoriei. Poate că unii ortodocși nu au pregătire, poate că unii nu sunt convinși sau au o credință de-asta câmpenească, poate că sunt victime într-o oarecare măsură a propagandei heterodoxe, dar chestia asta nu poate fi chiar la nivel general; uitați pe secțiunea despre catolicism, cât de puțini sunt de fapt implicați în a încerca măcar să combată pe "catolici"; în ceea ce mă privește, nici eu nu am lămurite multe lucruri, dar m-am băgat în anumite chestiuni poate, poate va veni cineva să vadă și să intervină cu chestiuni cu adevărat lămuritoare, atât spre exemplu cu privire la purcederea Duhului, cât și la primatul și infailibilitatea papală, precum și în cazurile agresiunilor istorice ale catolicismului împotriva Ortodoxiei, agresiuni care sunt trecute cu rea-credință chiar de către mulți "ortodocși" cu vederea. Toată această stare de
nelămurire a problemelor, a diferendelor la nivel dogmatic și istoric, toată această stare
de falsă toleranță, de pasivitate, de non-combat, (poate specifică rumânilor la nivel general pe undeva) toată această
falsă "confrăție" cu catolicii cu care ne tot aburesc unii pe aici, toată această
"prietenie" în care se trece peste lucrurile sfinte, considerate de acum, în duh ecumenist, ca nemaiavând prea mare importanță, că doar
"we are one in the Spirit, we are one in the Lord", toate astea precum și altele care au loc la nivele mai înalte ale societății arată de fapt o anumită pasivitate, poate lipsă de credință,
poate închipuirea unor ortodocși că ei își pot permite să negocieze și să treacă cu vederea în lucrurile sfinte. Poate unii își închipuie că toate aceste manevre ei își pot permite să le facă, ori să le tolereze, așa peste capul celorlalți, și chiar trecând peste sfintele dogme, peste sfintele învățături, peste sfintele canoane, peste Sfintele Taine, peste în general cam tot ceea ce este sfânt în Ortodoxie; iar aceasta constituie, dincolo de faptul că este o manifestare eretică la nivel de practică (pentru că nu există doar erezii doctrinare), o agresiune subtilă la adresa Ortodoxiei în general și la adresa ortodocșilor pentru care lucrurile sfinte nu sunt negociabile și nu se vor negocia, nu pot fi și nu vor fi trecute cu vederea.