Citat:
În prealabil postat de adrian7
Ortodoxia trebuie sa ramana neschimbata dupa cum a fost intemeiata si sustinuta de cele 7 Sinoade Ecumenice, cand Sfintii Parinti s-au adunat sa apere credinta adevarata, savarsind si minuni.
|
Am mai spus-o și altora, care se arată atât de stricți și războinici pe aici, susținînd creștinismul de parc-ar fi jihadul islamic, nu alta:
Tradiția Bisericii este o împletire continuă între statornicie și dinamică vie. Păstrăm neschimbat, mai întâi, Duhul Părinților noștri, iar nu litera legii.
Pentru Biserică a fost mereu necesar să își păstreze miezul și să își nuanțeze suplu forma de expresie, adaptat la timpuri și epoci.
Când, însă, creștinul ține tare de cuvinte, adică de coaja Învățăturii, dar nu trece dincolo de ea și nu degustă miezul dulce, se întâmplă cam ce văd pe aici: o limbă de lemn (când de fapt
credința ar trebui să fie de piatră), utilizabil eventual pe post de bâtă în capul semenilor care nu declamă spumos împreună cu noi.
Ce e mai bun? Un comportament care se mlădiază cu înțelepciune pe formele lumii ("Dați cezarului ce-i al cezarului...") și păstrează nealterat și trofic duhul vieții lăuntrice, ori un discurs cu aparență creștină dar plin de mizerii ofensatorii și simțăminte din cele mai odioase?
Cei care nu disting bine litera de duh, aparența de esență, coaja de miez, fac mare deserviciu semenilor și lor înșile.
Un discurs sforăitor, fără pic de evlavie și înfrângere a inimii, un discurs triumfalist și gol pe dinăuntru, un discurs care flutură demagogic formule de credință dar dincolo de care cineva fluieră a pustiu: asta vrem să fie Biserica Ortodoxă?
Ferească Bunul Dumnezeu!
Una e să deviezi învățătura spre inovații străine, alta e să jonglezi cu mijloacele de expresie pentru a păstra miezul și a duce mai departe focul viu al credinței mântuitoare.
Nu știu unde e mai mare răul: la cei care se vădesc cu totul schismatici prin inovațiile lor lumești
sau la cei care au rămas împietriți în forme fără fond, arătîndu-și în schimb o goliciune sufletească străină cu desăvârșire de Duhul Adevărului, de Mângâietorul?
Biserica ne solicită simultan atât capacitatea de a păstra neștirbit adevărul de credință, cât și plasticitatea isteață a nuanțării formelor (măcar a unora dintre ele). Rigizii împietriți în formule verbale și alte conduite stereotipe și imperative nu prea dau semne de sănătate și Viață, ci de boală și moarte.
Eu așa cred, să fiu iertat dacă am greșit sau dacă am supărat prin intervenția mea.