Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Nu te supara pe mine, frate, dar credinta, genul asta de credinta, e in raspar cu logica.
|
Credinta nu poate fi in raspar cu logica. Poate, doar, trece dincolo de ea. Credinta poate fi A-logica, dar nu I-logica.
Citat:
Sa demonstram: sa presupunem ca tu triesti, si ai ajuns la maturitatea completa, inclusiv ai facut confirmarea, si ai acum , sa zicem 20-25 de ani, pe vremea primului edict care a enuntat&impus o erezie cu viata lunga (numeste-o tu, arianism, monergism, iconoclasm; ma enerveaza cronologiile exacte, prefer duhul ideii decit pedanteria cifrei. Intelegi tu).
|
Nu pricep datele problemei. Edict ? Adica un decret al autoritatii seculare asupra credintei ? Probabil ca ai vrut sa spui hotararea unui sinod local sau regional, prin care episcopii sa adopte o erezie.
In acest caz, daca ar fi ceva contrar magisteriului anterior cu autoritate mai mare, nu as urma-o. Cand normativele sunt la concurenta, se verifica rangul lor si se da intaietate celui cu rang mai mare. Hotararea unui Papa sau a unui Sinod Ecumenic prevaleaza asupra hotararii unui episcop sau sinod local ori regional.
Dar nu as mai asculta de ordinariul meu in acea privinta specifica, nu inseamna ca nu as mai asculta in general ori ca nu l-as mai considera ordinarius.
In practica, o situatie de acest gen am avut cand preotul i-a cerut fiica-mii sa stea cu capul descoperit. Regula dupa care fetele trebuie sa aiba capul acoperit fiind regula apostolica, ea nu poate fi rasturnata de preotul meu paroh, ci numai de episcopul meu, care are autoritate egala cu a apostolilor. Prin urmare, i-am spus lui fii-mea sa nu asculte si a venit in continuare cu capul acoperit. Cand episcopul ii va spune exact acelasi lucru, va fi cu totul altceva. Non idem est si duo dicunt idem. Desigur, i-am spus lui fii-mea sa nu asculte de presbiter in ACEASTA privinta, nu in general.
Citat:
Ce zicea SS-ul? "Befehl, Fuhrer, wir folgen".
|
"Führer, befiel; wir folgen dir !"
Dupa cum vezi, nu orice hotarare trebuie ascultata, ci ascultarea are limite clare. Dar, pana la aceste limite, ascultarea, virtute fundamentala a crestinului, trebuie sa existe. O Biserica Luptatoare in care oamenii nu mai asculta de ierarhie are soarta trista a oricarei armate in care conducatorii nu mai sunt ascultati.
Prin urmare, eu nu inteleg atitudinea asta de rascoala permanenta, nici mentalitatea ca stim noi mai bine cum e cu Biblia, cu Traditia, cu Liturghia sau cu morala, la concurenta cu Magisteriul. Nu alt pacat, ci exact pacatul neascultarii i-a prabusit pe oameni din rai, iar eu nu vreau sa repet patania lor. Inainte de ei, de aceeasi natura a fost si Caderea Ingerilor. S-au rasculat. "NU voi sluji !". Non serviam, a spus cel mai stralucit dintre arhangheli si o treime din ingeri l-au urmat. Si dusi au fost. Nu vreau sa fiu cu ei.
Citat:
unde e logica mentala, coerenta decizionala, si chiar/mai ales splendida inspiratie a Sf. Spirit din vremea Pentecostului si dinainte, in toate acestea?
|
A spune ca Biserica a fost asistata de Duhul Sfant la Pentecoste, dar nu mai e acum, revine la a spune ca Domnul a mintit cand i-a spus lui Petru ca Biserica zidita pe el, nici portile iadului nu o vor birui. Cristos a spus asta, iar eu Il cred pe El.
Citat:
P. S. Chiar, pe mine, pe scotianul, adventisitii, sau pe Mihai, sau pe budistul Florin Oltean de pe acest forum ne-ai pirli? :)) Daca se intorc vremurile alea, e mai bine sa ma execute un bun amic.
|
Nu stiu pe ceilalti, dar pe tine sigur nu te-as parli. De cand ne cunostem, de vreo doi ani, ai schimbat trei religii si ai ajuns in niciuna. Poti parli un Ian Huss, poti parli un Fra Savonarola, oameni care nu se dezic si au convingeri, nu gluma. Dar nu poti decat sa dai o solutie de neincepere a urmaririi penale cuiva care, la intrebarea in ce crede, spune "nu stiu nici io!". Sau spune "stiu ! in ceea ce nu credeam ieri". Arderea pe rug e o chestie care se face cu seriozitate. Tu esti prea lipsit de pericol, amice. La pericol social, ma refer, adica pentru altii. Pericolul la care te expui singur, tu pe tine, ca sa fii ars pe rug la cinci minute dupa moarte nu justifica sa fii ars pe rug cinci minute inainte de ea: nu crezi ca ar fi absurd ?