Citat:
În prealabil postat de guardian knight
Dumneata, compari ,mere cu pere !!!
Cum se pot compara timpuri de ascensiune econmica, cu cele de recesiune ???
De ce taman in toiul crizei economice banii trebuie directionati inspre opere de arta, asa cum sustii dumneata ???
Eu cred ,ca trebuie sa fie tocmai invers, adica in vremi de ascensiune, cand exista un surplus, si intreaga societate este dispusa sa-si directioneze acest surplus,inspre opere de arta ,deci si biserici,atunci trebuie facut cum spui dumneata,si asa s-a procedat mereu in istoria lumii !!!
|
Este exact invers. MAI ALES in vremuri de recesiune statele trebuie sa investeasca in opere durabile, precum monumentele si lacasurile de rugaciune. Acestea, si nu masurile pompieristice sunt baza cresterii viitoare. A considera altfel inseamna a confunda temeliile si a cladi pe nisip, a lua in serios teoria marxist-leninista dupa care economicul, materialul primeaza, iar spiritualitatea, in caz ca e recunoscut conceptul, vine cumva dupa aceea si ca urmare a bunastarii. Iata inca unul dintre miturile ultimului secol!
Despre Stefan Voda (pentru ortodocsi: Sf Stefan), care a cladit zeci de biserici, una mai indrazneata decat alta, in epoca de mare tulburare, deja am vorbit. Ce-ar fi fost daca sfatnicul sau, Luca Arbore i-ar fi spus: "Doamne, altele sunt prioritatile: trebuie sa-i platim pe plavanii care trag cu arcul, trebuie sa cumparam tunuri nemtesti, trebuie sa facem bolnite pentru ologi si crese pentru tzanci !".
Rare au fost perioadele de criza atat de mare in Statul Papal ca in vremea Papei Iuliu al II-lea. Banii erau dramuiti, bantuiau molimi si crestini in solda dusmanilor puterii temporale a Papei venisera cu tunurile pana la portile Romei. Si totusi, exact atunci Iuliu al II-lea a comandat Capela Sixtina lui Michelangelo, in timp ce un alt artist, Rafael Sanzio, platit tot cu aur, era ocupat cu zugravirea Salii de Receptie. Cine mai stie azi ca, in final, Papa Iuliu a esuat in luptele sale de a elibera Italia ? Nimeni. In schimb, Capela Sixtina a lui Michelangelo Buonaroti si Palatul Papal al lui Rafael Sanzio au uimit si uimesc si astazi o lume intreaga.
Mai inainte, cand imparatii Bizantului au construit Sfanta Sofia, cronicile vremii spun ca finantele erau atat de secatuite, incat nu mai erau bani nici ca sa se cumpere uleiul candelelor. Sapa de lemn in care aceasta ciclopica constructie a dus Bugetul Bizantin s-a uitat, in schimb astazi, cand spui "Istanbul", spui "Hagia Sophia".
Deci, tinere cavaler: e cea mai perversa iluzie ca, mai ales in caz de saracie, trebuie sa ne umplem mai intai burtile si pe urma sa avem grija de glagorie, cand exact invers e normal.