Subiect: Habemus papam!
View Single Post
Vechi 15.03.2013, 11:47:11
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
Eu nu ma aflu sub ascultarea papei dar atata timp cat Patriarhul sub a carui ascultare ma aflu i se adreseaza cu "Sanctitatea voastra", banuiesc ca nu zice asta la misto in declaratii publice si de aici deduc ca un respect asemanator i-as datora si eu.

Acum, o multime de ortodocsi nu cred ca Dumnezeu l-a pus pe PF Daniel in scaunul patriarhal, nici pe patriarhul ecumenic, etc.
Mesajul Patriarhului este echilibrat, fara sa spuna ceva contrar credintei ortodoxe, fiind in acelasi timp si politicos. "Sanctitatea" este echivalent cu "Sfintia", Patriarhul se poate adresa doar cu un termen politicos, nu putea sa scrie "domnule Jorge", chiar daca ar fi vrut. La fel cum spunem Dalai Lama, dar "lama" este un titlu din religia budista tibetana, nimeni nu-i spune Dalai.
Mai departe vedem ca Patriarhul mentioneaza doar colaborarea pe plan social, asa cum e si firesc.
Nimic nu este fara ingaduinta lui Dumnezeu, asadar nici un Patriarh ecumensic nu ajunge fara ingaduinta Sa sau fara voia Sa. Asta nu inseamna ca daca greseste nu trebuie mentionat, la fel cum Patriarhul Nestorie a fost anatemizat in trecut, desi era Patriarh. Nici Schisma nu a fost fara ingaduinta Domnului, la fel si o venire a catolicilor la ortodoxie se va face tot cu ingaduinta sau voia Domnului (voia este cand e ceva bun, ingaduinta cand unii fac ceva rau).
Reply With Quote