Citat:
În prealabil postat de centesimusseptimus
Vă dați seama ce blam aruncați prin analiza de mai sus asupra icoanelor din Biserica Ortodoxă? De bună seamă nu v-ați gândit la aceasta când ați postat răspunsul.
Căci icoanele în fața cărora ortodocșii se pleacă, își fac cruce, le sărută, și aprind candelă nu sunt niște simple ilustrații dintr-o carte; ele fac parte integrantă din actul închinării. 
|
Nu-i vorba de niciun blam, întrucât expresia "închinare în Duh și Adevăr" nu trimite nicidecum la tipul de cult protestant și neoprotestant care împinge abstractul și subiectivismul până acolo că fiecare subiect posedă o lume proprie de reprezentări religioase, idei și contrucții logice, în mare parte incomunicabile și neîmpărtășite comunitar. De aici și atomizarea continuă a (neo)protestanților și subîmpărțirile nesfârșite în grupulețe, secte, disidențe, curente ireductibile la o viziune comună.
Sunt conștient că un individ încătușat ideologic nu va înțelege prea ușor că icoanele sunt cu totul altceva decât simple proiecții ale eu-ului cuprins deopotrivă de febra creativității artistice și de o evlavie individuală rezultată în urma macerării unor idei religioase subiective.
Și mă tot gândesc cum aș putea să explic lucrurile astea unui neoprotestant cu o gândire presetată să perceapă realitatea spirituală prin filtrul unor clișee iconoclaste, atâta timp cât marea majoritate a ortodocșilor consideră icoana un fel de obiect sacralizat prin învestire magică, precum totem-ul religiilor primitive.
Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68
Totuși nu pot să nu remarc înțelegerea îngustă și superficială a actului închinării ca o activitate printre altele într-o succesiune discontinuă, izolând-o astfel de ansamblul existenței ca și cum cultul ar fi o simplă gesticulație formal-corectă în fața lui Dumnezeu, o obligație metafizică în urma săvârșirii căreia, și în combinație cu o conduită generală conformă cu principiile morale stabilite printr-o lege cu statut de decret divin, omul primește ca răsplată/retribuție mântuirea.
Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus.