Citat:
În prealabil postat de patrunjeluldigital
Înainte de toate: aici nu apare nici termenul [χάρις] și nici expresia "botezul pruncilor". Deci nu mi-ați răspuns la întrebare.
|
OK. Hai sa inlocuim expresia "botezul pruncilor" cu expresia biblica "toate neamurile", de acord?
"19.Drept aceea, mergeți și învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh..." Matei 28.
Si iata cum copiii pe care ii considerati nestiutori - mergand pana acolo incat ii considerati chiar
neoameni - pot sa dea dovezi de credinta mult mai mari decat adultii cei mandri:
"2.Din gura pruncilor și a celor ce sug Ți-ai pregătit laudă, din pricina vrăjmașilor Tăi, ca să-i nimicești pe dușman și pe răzbunător." Ps.8.
"15.Și văzând arhiereii și cărturarii lucrurile minunate pe care le-a făcut și pe copiii care strigau în templu și ziceau: „Osana Fiului lui David!“, s'au mâniat
16.și I-au zis: „Tu auzi ce zic aceștia?“ Iar Iisus le-a zis: „Da. Oare niciodată n'ați citit că din gura pruncilor și a celor ce sug Ți-ai pregătit laudă?“ Matei 21.
Citat:
„A se îmbrăca” în Hristos însemnează a adopta principiile Lui, a imita exemplul Lui, a accepta călăuzirea Lui, a deveni ca El (2 Cor 5,17). A te „îmbrăca cu Hristos,” înseamnă a te dezbrăca de sine și de firea ta veche și a primi haina specială a îndreptățirii Fiului de Împărat fără de care nu poți fi primit la nunta Lui (Mat. 22,1-13).
|
Si dupa aceasta mostra de mandrie seaca sectara de mai-sus Mantuitorul spune:
"5.Eu sunt vița; voi, mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic." Ioan 15.
Citat:
P.S. Observați și aici elementul esențial cu prilejul botezului: credința. Bebelușul de câteva zile nu manifestă acest element.
|
Observ aici un element de mandrie care va atarna ca o talanga urat-zanganitoare, si anume convingerea ta ca bebelusul nu are "credinta" ta cea mare.
Prin ceea ce ai spus pana acum tu reduci credinta la constiinta rationala: tu crezi despre tine ca ai credinta pentru ca ai reusit sa-ti sistematizezi in propria-ti ratiune niste elemente de dogma.
Dar tu risti ca prin ratiune sa-ti impiedici cunoasterea ce vine din credinta: dealtfel credinta ta nu se deosebeste cu nimic de cea a lui Toma d'Aquino.
Citat:
Și încă un element total absent la botezul pruncilor: ce haină veche a caracterului leapădă pruncușorul, când el nici nu are încă o "vechime" a acelui caracter. E doar "nou-născut"! Dacă Nicodim se mira cum un om bătrân se naște din nou, cu atât mai mult ne minunăm noi de un nou născut să se nască din nou. Încă o filă la dosarul încâlcelilor dogmatice...
|
"5.Că, iată, întru fărădelegi m'am zămislit
și în păcate m'a născut maica mea." Ps.50
Despre ce faradelegi si pacate marturiseste aici psalmistul? Nu despre pacatul originar care prin botezul pruncilor este sters?