View Single Post
  #564  
Vechi 08.02.2013, 20:45:06
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.494
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Un adevar transmis noua de Sfintii Parinti, adevar uitat, ca atatea altele, de catre schismatici.
Cred ca MihailC a explicat destul de bine ce s-a intamplat in Apus, spre deosebire de Rasarit, ramas fidel Traditiei.

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
În în primul mileniu în Răsărit, ca și în Apus până prin secolul VII, Botezul, Mirungerea și Euharistia erau secvențe mistagogice ale unei singure taine, Taina Bisericii.

După secolul VII latinii "au ajuns" să le separe și să le privească "în sine", dezvoltând tot felul de teorii raționaliste în jurul lor, în prima fază sub influența concepției augustiniene asupra conștiinței păcatului și a ispășirii. Concomitent cu fragmentarea inițierii creștine se răspândește practica miselor celebrate fără comunitate, fapt care trimite la alienarea conștiinței liturgice în general.


Iată ce notează teologul benedictin Ghislain Lafont în a sa "Istorie teologică a Bisericii" despre felul cum apusenii s-au înstrăinat de Tradiție prin ruperea unității sacramentale :

"Dar individualizarea practicii sacramentale ține și de alți factori. Primul ar fi ruptura treptată în cursul Evului Mediu timpuriu a procesului inițierii creștine. Această ruptură este legată de mai mulți factori; de exemplu, modelul roman pe care se întemeiază liturghia imperială insistă pe rolul episcopului în inițiere; absența acestuia, care nu poate fi la un moment dat în toate parohiile, va izola Taina Confirmării de dinamica inițierii creștine; pesimismul augustinian cu privire la osândirea oricărui nebotezat va încuraja nerespectarea , ca măsură de siguranță, a timpilor liturgici ai vechii inițieri. Avatarele controverselor privitoare la prezența reală, ca și suprimarea împărtășirii laicilor din potir va produce la separația dintre Botez și Euharistie. Ne vom găsi astfel într-un mod mult mai net decât altădată în fața a trei Taine distincte în plus față de cele care nu sunt legate de inițiere, ceea ce va conduce mai târziu la definirea unei teorii a Tainelor în general, fiecare din ele putând fi primită, în condiții definite, de orice creștin în particular. Secvența comunitate- timp liturgic-inițiere-preoție încetează de a mai fi vie și percepută ca atare" (Ghislain Lafont - O istorie teologică a Bisericii pg. 122)
http://www.librariasophia.ro/carti-O...an-so-126.html

Practica îmbisericirii pruncilor este o moștenire a eclessiei încă de la începuturile ei apostolice, și nu avem niciun fel de dovadă scrisă sau transmisă prin predanie că primii creștini ar fi operat diferențieri rituale pe criterii de vârstă... Dacă un prunc este apt ființial pentru a primi botezul, adică "îmbrăcarea cu Hristos" atunci va fi la fel de apt pentru a primi pecetea Duhului Sfânt prin Mir și unirea desăvârșită cu Hristos și Biserica Lui în Euharistie.

Întemeri scripturistice:

"Iar Petru a zis către ei: Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt." (Fapte 2:38)

"Și auzind ei, s-au botezat în numele Domnului Iisus. Și punându-și Pavel mâinile peste ei, Duhul Sfânt a venit asupra lor și vorbeau în limbi și prooroceau." (Fapte 19:5,6)

Întemeieri canonice:

"Se cuvine ca cei botezați să se ungă și cu cereasca Ungere (Sfântul Mir); căci acesta, fiind sfințit prin rugăciuni și prin chemarea Sfântului Duh, sfințește și pe cei ce se ung cu el și‑i face părtași cereștii împărății a lui Hristos, dacă lenevirea vieții și răutatea faptelor nu ne vor îndepărta pe noi de ea." (Canonul 48 Laodiceea 343 e.n)

În Constituțiile Apostolilor prin Clement, text de referință pentru identitatea liturgică a Bisericii Universale, în capitolele VII și IX din cartea a doua, este prescris în mod foarte limpede atât legătura indisolubilă dintre Botez- Mirungere-Euharistie, cât și primirea acestora de către prunci. Cele două capitole recomandate sunt foarte lungi și n-am timp să le copiez.

De asemenea, în Canoanele lui Ipolit Romanul găsim mărturia ritului protocreștin a inițierii în Taina Bisericii, foarte apropiat de ritul practicat astăzi în unele Biserici Ortodoxe dintre care se evidențiază, prin acuratețea urmării Tradiției, Biserica Ortodoxă Antiohiană.

Prin urmare, tatonarea arogantă și ignorantă a lui Mihnea Dragomir (Ca in Rasarit s-a ajuns ca sa se faca Mirungerea imediat dupa Botez, asta stim...) n-are niciun temei, orideunde ai privi problema.
Citat:
MihneaDragomir:Dar la ce ar folosi sa prezinti comorile traditiei unora care o tin una si buna, acuzandu-i pe catolici de inovare, cand ei sunt cei catre au inovat ?
Cititi-l pe Hipolit, nu doar un fragment izolat, poate realizati ce presupunea Taina initierii. Faptul ca d-voastra ii contestati pe toti episcopii Bisericii Nedespartite care au transmis dreptul de a savarsi Mirungerea preotilor, prin mijlocirea Mirului sfintit de ei, acuzandu-i de inovatie, e strict problema d-voastra. Traditia ne arata ca la inceput mirungerea o faceau Apostolii, apoi crescand numarul crestinilor acestia au hirotonit arhierei, inzestrandu-i cu puterea de a pogora Sfantul Duh asupra noilor botezati, prin punerea mainilor, iar ulterior, crescand si mai mult numarul crestinilor, episcopii au daruit preotilor aceasta putere de a pogora Sfantul Duh cu darurile Lui asupra noilor botezati, insa numai prin ungerea cu Sfantul si Marele Mir, caci numai arhiereul are puterea de a lucra prin punerea mainilor. Ne-am obisnuit cu atacurile d-voastra impotriva Bisericii Lui Hristos si a Ortodoxiei, "religia mincinoasa", cum o numeati zilele trecute, de care v-ati bucurat ca ati scapat.

Last edited by ioanna; 08.02.2013 at 21:45:42.
Reply With Quote