Citat:
În prealabil postat de DragosP
"Indurare vreau, și nu jertfă" dar cu sectarii nu trebuie să stai prea mult de vorbă.
|
Daca luam istoric BOR e secta ca e separata din BO Greaca. Idem BO Rusa e secta din cea Greaca. Sa nu zic ca sunt multe ramuri de ortodoxi: Armeni, Sirieni, Etiopieni, Coptici ce nu sunt nici macar "derivati" din greci. Exista Oastea Domnului in BOR. Pot sa continui ca este azi o ruptura intre preotia ce a fost instituita de bolsevici in Rusia si cea traditionala ce nu accepta instituirea ex-bolsevica. Deci a vorbi de sectari si de secte, poti pleca de la Ortodoxie.
Pentru tine Dragos, poti sa imi spui ca acesti credinciosi sunt secta in ortodoxie sau nu?
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Bel...atriarch_Nikon
Deoarece ei au fost ce era BO in zona noastra acum 4 secole. Faceau crucea cu 2 degete, scriau Isus cu un I, si foarte probabil noi faceam la fel. E Biserica Rusa, ortodoxie sau nu pentru tine? Este biserica etiopiana?
Citat:
Pentru soție? Dacă e așa, apăi botează-te, căiește-te pentru rătăcirile, păcatele, măscările făcute până acum și începeți o adevărată viață în Hristos.
Tu crezi că-L păcălești pe Hristos făcând "cununie" dar nebotezându-te? Chiar atât de puțină judecată ai???
|
Legat de "idiotenia dorintei noastre" am inteles, am inteles ce era de inteles: sunt o minoritate de preoti BOR ce considera ca este mai mare pacatul sa lase doi oameni necununati, si sa se roage in felul lor la Dumnezeu (ca doar nu am fi atei), ce relativ cred dar au alte valori, sa fie posibile ca si casatorie. Dar nu trebuie spus tare pe forumuri ca pot ramane fara paine.
Legat de a fi ortodoxie sau nu, si a accepta botezul altor credinte ce sunt crestine, este practicat in tari vestice (una in care traiesc), de exemplu aici 10 biserici diferite isi accepta una alteia botezul (in Germania):
http://www.lutheranworld.org/lwf/ind...f-baptism.html
A considera ca sotia mea are un nivel de credinte mutual suficient de mare cat sa nu fie relevanta o conversie in nici o directie, mi se pare normal intr-o casatorie. A cauta sa facem casatoria religios e cel putin in optiunea de a cauta, fara a ofensa ceilalti ce cred diferit.