Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Interesant ce spui, Eugen7, mai ales ca astfel il contrazici pe Sf. Efrem Sirul.
|
:) Departe de mine aceasta intentie, insa scrierile Sfintilor Parinti asemenea scrierilor Sfintei Scripturi trebuie intelese exegetic, tinand cont de contextul social, cultural, filozofi, stiintific si teologic al epocii lor precum si de scopul si motivatia scrierilor.
Ortodoxia afirma infailibilitatea Bisericii nicidecum a unei anumite persoane.
Biserica genereaza Sfanta Traditie, Sfanta Scriptura si Sfintii...
In acest sens consider ca este impertinent sa confruntam ad litteram afrimatiile Sfantului Luca al Crimeii spre exemplu (care afirma inechvoc pertienta teoriei relativitatii, a mecanicii cuantice, a mecanicii newtoniene... cu implicatiile temporale clare, inclusiv asupra unicitatii zilelor facerii) cu afrimatiile Sfantului Efrem Sirul spre exemplu.
Sunt de parere ca trebuie sa ne ferim de erorile infailibilitatii... fie "papale" fie "sola scriptura".
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Daca-mi permiti o parere personala, atunci, eu cred ca e vorba de 7 zile Dumnezeiesti, nu omenesti de 24 ore.
|
Daca imi permiti o parere avizata, nu putem vorbi de timp (implicit durata temporata) fara a preciza un observator (sistem de referinta asocitat...)
Astfel zilele creatiei au durata diferita pentru observatori diferiti.
Spre exemplu, raportat la:
a) Dumnzeu: durata zilelor cratiei... nu poate fi definita, intrucat Dumnezeu este atemporal, iar energia Sa este atemporala (Dumnezeu privete evenimentele din creatie cum vrea EL, in ce oridine doreste...) De aceea multi autori vorbesc de "clipita" ca durata a zilelor creatiei.
b) om: mai exact la cognitia umana care percepe timpul: durata zilelor creatiei este de miliarde de ani...
c) alti observatori: variabila (intocmai ca la un film video in care putem vizualiza actiunea fie pe rapid fie pe slow motion... )
Doamne ajuta.