Citat:
În prealabil postat de fallen
Acelasi "duh schismatic " nu e oare cel care a dezbinat biserica lui Hristos de la bun inceput?
Si oare partea lor de vina nu o au cumva si oamenii care l-au ascultat pe acel duh? Dar in fine, asa sunt oamenii, doar l-au ascultat si pe sarpe...
|
Ați sesizat foarte bine. În paginile Genezei, în chiar păcatul ancestral, întâlnim, pentru prima dată, duhul schismatic. Corupția a venit de la șarpe. Dar ce fel de idei insuflă șarpele, care sunt "clapele" din cugetul oamenilor pe care apasă el ? Adresându-se Evei: "Oare a spus Dumnezeu" își începe el opera de atragere în schismă. Șarpele nu susține că Dumnezeu nu există, ci aruncă doar o întrebare, un dubiu, asupra a ceea ce era atunci Legea lui Dumnezeu, aceea cu articol unic. Inițial, Eva rezistă și clarifică ceea ce era conținutul Legii. Mai departe, șarpele se agață de caracterul de interdicție ("obligația de poruncă" am spune azi). "Nu, nu veți muri" spune el Evei. Șarpele nu neagă nu numai că Dumnezeu există, dar nu neagă nici că Dumnezeu a spus ceea ce a spus. Dar relativizează ascultarea, atenuează caracterul de interdicție absolută din poruncă. Avem aici prima teologie, în care lui Dumnezeu i se atribuie un anumit scop pentru care a dat Legea. Șarpele este un interpret al Legii lui Dumnezeu, reușind să o facă să creadă pe Eva nu că Dumnezeu nu a spus ce a spus, ci atribuind un sens deviat spuselor Lui. În fond, demersul șarpelui este: "eu știu adevăratul înțeles al învățăturii !"
Oricare schismă recapitulează cele întâmplate la păcatul ancestral. "Eu transmit adevărata învățătură" spune schismaticul, "iată, acela a deviat!" adaugă, arătând spre autoritatea legiuită de Dumnezeu.
Dar, de fapt, care autoritate legiuită de Dumnezeu ? În Numeri cap 16, această întrebare o pun alți schismatici: Core și fii lui. Ei vor face prima revoltă în sânul a ceea ce era prefigurarea Bisericii: poporul lui Dumnezeu în marș, prin deșertul acestei lumi, spre Țara Făgăduită. "De când și de ce să ne conducă Moise" este întrebarea pe care schismaticii și-o pun. "Destul! Toată obștea și toți cei ce o alcătuiesc sunt sfinți și Domnul este între ei. Pentru ce vă socotiți voi mai presus de adunarea Domnului!" (Num 16:3). Oricare schismă este anti-ierarhică. În esență, Core, fii lui și cei cu ei cer: 1) preoție universală și 2) conducere sinodală a Bisericii.
Din păcate, inițiatorii primelor schisme au terminat-o prost. "Nu, nu veți muri !", dar Adam și Eva au murit. "Suntem sfinți", și pe toți ai lui Core i-a înghițit pământul.