Citat:
Īn prealabil postat de anna21
:)
Trebuie sa cred in "sfantul" Freud?
Sau in psihanaliza moderna care studiaza ce? Sufletul, cumva?
Sau in dezvoltarea copiilor care poarta mostenirea grea a pacatelor parintilor?
Pot sa il cred pe parintele Arsenie Boca? Sau pe altii care nu au "competenta stiintifica" dar au autoritate duhovniceasca? Sau te scarbesc rau de tot?
18. Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.
19. Caci scris este: “Pierde-voi intelepciunea inteleptilor si stiinta celor invatati voi nimici-o”.
20. Unde este inteleptul? Unde e carturarul? Unde e cercetatorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebuna intelepciunea lumii acesteia?
|
Vechea problema, Ana: punem conflict acolo unde nu este. Razboiul etern intre contributia parintelui psihanalizei la civilizarea omului, asa modesta cum a fost ea comparativ cu cele duhovnicesti, pe de o parte, si Biserica, pe de alta parte.
Oare nu era mai bine sa fie ars pe rug?...
Si desigur, ca sa fie balciul mare de tot, aceeasi aberatie comunista care sustine conflictul dintre stiinta si religie. In vreme ce BISERICA ORTODOXA A SUSTINUT INTOTDEAUNA STIINTA! Poftim, un exemplu dintre miile si zecile de mii: Sfantul Vasile cel Mare si indemnurile sale de a studia omul filosofia si stiintele laice. Despre carturarii ceilalti nu mai pomenesc.
Ma retrag din zbuciumul acesta, va las sa va bucurati de adevarul vostru.
Eu nu am razboi personal intre tratamentul psihanalitic al nevrozelor si al altor tulburari, pe de o parte, si lucrarea mantuitoare a Sfintei Biserici. Dimpotriva, cred ca se completeaza de minune, pentru sanatatea si implinirea vietii oamenilor.
Pe paliere distincte, desigur, tinind cont de miile de amanunte ale vietii/imprejurarilor concrete.