View Single Post
Vechi 18.09.2012, 21:46:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Frumos imi pare cum ai dezvoltat, frate Eugen! Multumesc...:)
Ciudat insa, si spun asta cu mirare fata de mine intrucat ma surprinde reactia mea emotionala, ciudat asadar imi pare sa gasim in patristica expresia "animal..." pentru om. Pur si simplu ma surprinde, nu ma asteptam. Iar asta e foarte bine, imi da putin de furca. E provocator...:), ma ciupeste de bratul amortit al unor rutine poate prea des folosite si amenintate cu rugina.
Chiar asa zice? "animal indumnezeit"? .... daca ai sti cate bate am incasat pentru aceasta idee, si cata vinovatie am resimtit mai apoi... Acum insa, iata, aflu ca Parintii folosesc ei insisi aceasta expresie. Sunt iarasi bulversat... Nu mai pricep nimic...:)
E vorba de cadere si indumnezeirea omului in Biserica. Eugen a punctat oarecum corect in primul mesaj, dar in al doilea s-a dus tot la ce il pasioneaza, evolutionismul. Am gasit cartea respectiva integral aici (are putin peste 100 de pagini): http://www.scribd.com/doc/2514477/Pa...al-indumnezeit
Dupa caderea lui Adam omul a pierdut asemanarea cu Dumnezeu si s-a facut mai mult asemanator animalelor. Abia prin indumnezeirea prin har omul devine om intreg, asa cum a fost creat de Dumnezeu. Fara legatura cu divinitatea e superior animalelor doar prin chipul estompat pastrat la cadere.
Eugen priveste multe lucruri prin prisma evolutionismului teist, preluand de la cei ce l-au sustinut. Kalomiros si cei ce i-au adoptat ideile folosesc citate scoase din context si interpretate gresit ca sa sustina evolutionismul teist.
Daca nu ai timp sa citesti gasesti un mic rezumat al acestor idei aici: http://www.intratext.com/IXT/MOL0002/_P1.HTM
P.S. Pe coperta primei carti, care face parte din colectia Dogmatica, gasim un scurt pasaj in care nu se explica de ce e importanta dogma pentru credincios ( e chiar prima pagina). Merita citat: "In viziunea ortodoxa Biserica nu este altceva decat Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu intrupat ca Revelatie deplina in continuitatea eficientei Lui mantuitoare in istorie prin Duhul Sfant.
Dogmele concentreaza in formule sintetice si paradoxale miezul revelatiei umnezeiesti si indumnezeitoare propovaduite, explicate si actualizate de Biserica." Si in final se da un citat din Par. Staniloae: "...Renuntarea la delimitarile lor (dogmelor) ar transforma adancimea fara fund a misterului intr-o balta fara semnificatie in care e posibil orice, dar nimic cu adevarat nou si profund."
Reply With Quote