Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
catolici reformati/protestanti.
Este adevarat ca cel mai mult imi place la acestia din urma in primul rand pentru ca TOATE confesiunile sunt bine venite la ei, ei fiind multiculturali si multiconfesionali, nimeni nu este obligat sa creada impotriva vointei proprii -
|
Sfintii Parinti afirma unanim "vointa libera poare rodi virtutea insa constrangerea nu". De aceea "lupta" omului se da nu cu omul ci cu patimile, pacatele duhurile necurate care il impiedica pe om sa faca TOATA voia lui Hirstos Iisus care este: VIATA, LIBERTATEA DUHOVNICEASCA, DRAGOSTREA DUHOVNICEASCA...
Acuza dvs indirecta la adresa ortodoxiei este nefondata. O sa revin mai jos cu detalii. Pe scurt doar precizez: Cum este acel medic care atunci cand trateaza un pacient grav blolnav de ebola spre exemplu si el insusi ca medic nu ia masurile de proetectie necesare atat pentru sine, cat si pentru spital si celilati pacienti din spital bolnavi de alte boli?
Acum faceti o comparatie intre acest medic imprecuna cu spitalul si intre preoti si Biserica.
Citat:
femeile pot fi preot si asta nu deranjeaza pe nimeni,
|
Dar pe Domnul Iisus Hristos l-ati intrebat daca il "deranjeaza". Sfintii Parinti discuta cu Hristos "Iisus care si ieri si astazi si in veci este acelasi"(Everi 13,8)
Pai de ce nu zicei asa... ca sunteti "frustrata" de deosebirea slujirii in Biserica intre barbat si femeie.
Dar din punct de vedere ontologic baratii nu ar putea fi "deranjati" ca nu nasc ei pruncii... ca nu se bucura ei de acele momente minunate sa simti cum o viata, un om creste in tine?
Ar fi normal ca barbatii sa se revolte impotriva lui Dumnezeu pentru acesta deosebire ontologica intre barbat si femie... sau ar fi mai intelept sa slavaeasca pe Dumnezeu care cu intelepciune a facut barbatul si femeia fiecare dupa roul sau si slujirea sa, si desi barbatul nu poarta el pruncul si nul il naste totusi se bucura alaturi de femeie de pruc?
Nu este oare aceasta situatie similara cu cea a preotiei cand peoteasa se bucura alaturi de preot de harul preotiei caci amandoi sunt una prin Sfanta Taina a Cununiei?
Daca ravniti la preotie, ce va impiedica sa fiti preoteasa si sa va bucurati alaturi de sotul dvs preot de harul preotiei? Caci harul preotului si harismele sale se rasfrang cu precadere in familia sa care este tot timpul in jurul sau...
Citat:
caci indoctrinata fiind la ortodocsi am avut mari dubii daca fac bine, iar ei mi-au zis mereu sa merg acolo unde ma cheama Domnul, cam de asta ma aflam si pe acest site ca sa ma conving ca doar Ortodoxia este buna insa cu cat aflu mai mult de la voi cu atat sunt mai putin convinsa
|
"vulpea care nu ajunge la sturiguri spune ca sunt acri".
Sfintii Parinti afrima unanim ca: Ortodoxia este DEPLINA.
Intreb si eu retoric... oare Duhul Sfant nu ne cheama la Hristos Iisus? Si une este Hristos Iisus mai prezent decat in Biserica in Sfintele Taine dupa invatatura Sfintilor Parinti?
Unde este dragoste pentru om mai mare decat in Biserica?
(Nu neg ca exista si multe biserici pline mai mult de capre decat de oi... si preotul pastor trebuie sa se comporte ca atare... asta daca nu cumva este si el "un lup in haine de pastor... sau de oaie"). Dar nu confundam medicul cu medicina. Daca un medic este neghip si hraparet... nu inseamna ca toti sunt la fel sau ca medicina nu este buna. Bolnavi fiind alergam pana gasim medicul potrivit. Intocmai este si cu preotul si cu Biserica.
Citat:
medicii sunt ultra-stimati, tocmai pentru a evita asa ceva ma prezint mereu simplu Adriana, in timp ce toti colegii mei se prezinta cu dr. X... si sunt numiti de cei mai mici Dl. X-lescu. Eu insa sunt simplu Adriana si pentru mici si pentru mari... Iar cine ma vede pe strada, dupa infatisare ma crede cel mult asistenta... pana deschid gura si tare ma distrez de mirarea lor :))
|
Si asta ti se pare smerenie? NU cumva este mandrie "bine camuflata in smerenie". "Hai sa ne mandrim cu nevrednicia?"
NU cumva vreti sa atrageti atentia prin atitudinea aceasta... ceea ce denonta mandrie si slava desarta? (Sunt simple supozitii... nu va cunosc).
Oare Sfintii se "supara" ca sunt cinstiti pe drept, conform cu ceea ce sunt: Sfinti ai lui Hristos? Oare se supara stapnul lor Hristos cand slujitorii lui sunt cinstinti corespunzator?
Hristos Iisus insusi a fost cinstit de ucenicii sai. Toti IL numeau invatator si il repectau ca atare. De ce credeti ca Sfantul Petru nu voria sa aceepte ca Hristos sa ii spele picioarele? Evident pentru ca Sfantul Petru stia: "nu e sluga mai mare decat stapanul sau. Voi ma numiti pe mine Invatator si bine faceti caci sunt. De aceea ce fac EU si voi sa faceti". Hristos a ramas Invatatori chiar si atunci cand a spalat picioarele... nu s-a injosit, dimpotriva a slujit.
In medicina contemporanta ofer un singur exemplu adecvat: Sfantul Luca al Crimeei. Iubit si cinstit atat de Hristos Iisus si de Biserica Sa cat si de popor (fie credincios sau nu), ba chiar si de comunistii atei...
Doar cel care are mustrari de constiinta nu accepta cinstea normala cuvenita rolului sau: medic, profesor, doctor, inginer, general...
Respectul il castiga fiecare prin ceea ce este el, nu prin hartii, functii... asta fac doar tiranii.
Draga Adriana vad ca la capitolul lectura patristica (si intelegere evident) in prezent nu stai tocmai adecvat pentru nivelul discutiilor in care te avanti... dar te intreb: Pe Socrate nu l-ai citit (in operele lui Platon, Xenonfon).
Scire acolo inechivoc ca: Doctor, profesor, inginer, judecator, general... nu te fac titlurile ci te face activitatea ta, cunostiintele. Este oare "rau" ca un medic, profesor, inginer, judecator, genreal sa fie profesionist in ceea ce face? Nu hartiile (diplomele), nu pozitiile sociale, nu slujbele "cumparate" sau obtinute ilicit (neortodox) ne fac: doctori, profesori, ingineri, judecatori... ci ceea ce facem. Atfel cu toata onestitatea si dragostea va indem sa fiti un medic bun si sa lasati la o parte teatrul adresarii... Oamenii, pacientii o sa va aprecieze pentur ceea ce facei ca medic si nu dupa modul de adresare. Pe omul bolnav nu il interesaza sa zica "Adriana ajuta-ma, trateaza-ma spre tamaduire". Nu e mai fericit... Va asigura ca el va spune cu toata dragostea daca are incredere in PERSOANA dvs nu in numele functiei... "Doctore, Doamna Dr. Adriana ajutati-ma, tratati-ma spre tamaduire".
Sunt multi doctori in RO (si nu numai) care habar nu au de meseria lor (cunosc, nu dau nume). De asemnea si profesori, ingineri, generali...
Multi dintre acesteia mai si jupoaie oameni si fac multe rele fie voluntar fie involuntar... prin igonranta lor.
Citat:
Ori din ceea ce spuneti voi Ortodoxia este intr-un mod in care eu nu o vazusem niciodata: o elita care va fi salvata fata de o majoritate a lumii acesteia care va fi condamnata. .
|
Cine spune asta?! Unde anume spuen Sfintii Parinti ca in RAI pot fi RAI numai ortodocsi?!
Repet: Sfintii Parinti afiram inechivoc ca deplinatatea indumnezeirii prin har este numai in Hristos Iisus in Sfanta Sa Biserica (Sfintele Taine, dupa invatatura si pilda Sfintilor Parinti).
Sfintii Parinti arata "Calea, Adevarul si Viata". Mantuirea are mai multe nivele: despatimire, iluminare, indumnezeire. Despatimirea este posibila si in afara Bisericii (insa nu in afara de Hristos Iisus, inturcat fiecare om este chip al pecetii: Logosului, Iisus Hristos) pentru cei care traiesc pe principiul "ceea ce voiti sa va faca voua oamenii sa le faceti voi lor".
Ati auzit de "discernamant duhovnicersc"? Daca DA considerati ca il aveti?
Recomand doua lucrari de referinta pentru discernamantul duhovnicesc:
Arhimadrit Sofronie Saharaov - Viata si invatatura staretului Siluan Athonitul, Ed Deisis.
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...&product_id=90
Sfantul Ioan Scararul - Scara Raiului
Se gaseste in Filocalia vol 9 dar si separat.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
P.S. Draga Adriana nu am nimic cu tine personal ci cu atitudinea pe care o prezinti pe acest forum. Iarta-ma te rog daca te-am suparat prin postarile mele mai aprige. Repet, postarile mele vizeaza atitudinea si nu persoana. Multumesc pentru intelegere.